HEZKURD’un Cumhuriyet yürüyüşü: Kürtçe resmi dil olsun

Kısa adı HEZKURD olan Kürtçe Dil Hareketi, Cumhuriyet Bayramı’nın 100’üncü yılında İstanbul’dan Ankara’ya yürüyecek. Talep, Kürtçenin resmi dil olması, Kürtçe eğitim hakkı tanınması.

HEZKURD’un Cumhuriyet yürüyüşü: Kürtçe resmi dil olsun

HEZKURD’dan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin nüfusunun yaklaşık yarısının Kürt olduğuna vurgu yapılarak, Kürtçe eğitim hakkının tanınmadığı belirtildi. Anons ve diğer kamu hizmetleri Kürtçe yapılmadığına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Cumhuriyetin kuruluşu ile başlayan ve 70 yıl süren ret, inkar, asimilasyon ve baskılardan sonra son 30 yılda sınırlı da olsa olumlu adımlar atılmış ise de biz cumhuriyetin 100’üncü yılında doğrudan ve açıkça Kürtçeye ‘eşitlik’ talep etmekteyiz. Artık, anons ve diğer kamu hizmetleri Kürçe ile de yapılsın. Artık, Kürtçe ilkokul başlangıcından lise sona kadar zorunlu ders yapılarak Kürt Türk ayrımı olmadan tüm çocuklarımızın Kürtçeyi de öğrenmeleri ve geliştirmeleri sağlansın. Ve artık, Kürtçe de resmi dil yapılsın. Yapılacak yeni anayasanın yeni, sivil ve demokratik olması ancak bu şekilde mümkün olacaktır. Yürüyüşümüz Kürtçenin dil hakları içindir.”

Açıklamada, destek çağrısı yapıldı.

Amidahaber