İçişleri Bakanı Soylu'dan işkence savunması

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Koruköy'de işkence gören Abdi Aykut'u 'terörist' olmakla suçladı. Soylu'nun söylediklerinin aksine gözaltına alınan köylüler, işkence gördüklerini anlattı.

İçişleri Bakanı Soylu'dan işkence savunması

Süleyman Soylu, "Terörle mücadele ediyor Türkiye. Terörle mücadele sürerken bir muhalefet milletvekili çıkıp, 'Mardin'de Koruköy'de ne oluyor? Orada bir köyü neden çevirdiniz?' diye soru soruyor. 'Orada işkence yapıyorsunuz' diye bir anlayışı ortaya koyuyor. Bir yaşlıdan bahsediyor. 'Ona işkence ediyorsunuz' diyor. Hukuk devletinin dışında hiçbir şey yapılmıyor.” iddiasında bulundu.

Sosyal medyada dolaşıma giren ve işkence iddialarını doğruladığı ifade edilen fotoğrafa ilişkin de yorum yapan Soylu, fotoğraftaki kişinin teröre ev sahipliği yaptığını öne sürdü:

"O yaşlının bulunduğu evi biz beş aydır takip ediyoruz. O yaşlı dediğiniz adam ise teröre ev sahipliği yapıyor. Orayı üs haline getirdiler. Bunlar olurken çıkıp muhalefet partisinin birkaç milletvekili bana soru soruyor. Bana ne soruyorsun, git Kandil'e sor, git Karayılan'a sor da sana anlatsın ne olduğunu.”

NE OLMUŞTU?

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Twitter hesabından Başbakan Binali Yıldırım'ı etiketleyerek "Gözaltına alındıktan sonra işkence gördüğü bildirilen Abdi Aykut'un durumu ile ilgili işlem yapacak mısınız?” diye sormuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Tanrıkulu'yu 'terör propagandası' yapmakla suçlayarak "Kılıçdaroğlu'na söylüyorum; adamlarını bir araya topla terör örgütünün propagandasını yapmasınlar. Onların teminatı olmasınlar. Milletimizi istismar etmesinler.'' demişti.

TANRIKULU'NDAN CEVAP: SUÇUNUZU ÖRTEMEZSİNİZ!

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Nusaybin'de 14 gündür haber alınamayan Koruköy'de bir vatandaşın işkence gördüğü iddiasını dile getirdiği için kendisini "terör propogandası” yapmakla suçlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya ''Suçunuzu yüzünüze vuranlara terörist deme haddiniz yok, utanmazlar! Yaşlı bir köylüye işkence yapıldığı iddiasına yanıt veremeyip 'vatan-millet-sakarya' söylemiyle suçunuzu örtemezsiniz!” diye cevap vermişti.

'İŞKENCE GÖRDÜK'

Yasağın üçüncü gününde köyde gözaltına alınan Rihbet Bayhan, kardeşi Sabri Bayhan, Şükrü Koçhan ve Abdi Aykut'a yapılan işkencelere tanıklık ettiğini söyledi. 12 gün gözaltında kalan Bayhan, "Büyük bir askeri güç ilk gün köyü abluka altına aldılar. İkinci günden itibaren köyde büyük bir saldırı başlatıldı. Çocuklar, kadınlar başta olmak üzere köylüler büyük bir dehşet yaşadık. Hakaret ve işkenceye maruz kaldık. Yaşadıklarımızı anlatmaya kelimeler yetmez, çocuklarımız sürekli ağladı” dedi. Bayhan, yasağın üçüncü gününde ise evlerinin basıldığını belirterek, "Ablukanın üçüncü gününde evlerimiz basıldı, ben de 13 kişi ile birlikte gözaltına alındım, bizden sonra da çok sayıda kişi gözaltına alındı” dedi.

'AYKUT VE DİĞERLERİNE İŞKENCE EDİLDİĞİNİ GÖRDÜM'

Bayhan, şunları kaydetti: "Gözaltında 13 kişi bir hücrede tutulduk, çok soğuktu, sürekli hakaret ve fiziki işkence vardı. Kardeşim Sabri ve Şükrü Koçhan'a çok işkence yaptılar, ikisine de yapılan işkencenin tanığıyım.” Bayhan, işkenceye maruz kaldığı fotoğraflarla belgelenen Abdi Aykut'a yapılan işkenceye de tanıklık ettiğini söyledi. Bayhan, Ayut'un işkencede fenalaşması ardından hastaneye kaldırıldığını belirterek, yaşananlara sessiz kalınmaması çağrısında bulundu.