İçişleri Bakanlığı, kayyum atanan HDP'li 3 belediye için karar verecek

İçişleri Bakanlığı, kayyum atanan HDP'li 3 belediye için karar verecek

Türkiye İçişleri Bakanlığı tarafından 19 Ağustos’ta HDP’li Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyeleri’ne kayyum atamıştı. Bakanlık 19 Ekim’de uzaklaştırmanın devam edip etmemesine yönelik yeni bir karar verecek.

Türkiye İçişleri Bakanlığı haklarında görevdeyken soruşturma olmayan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan’ı görevden alarak yerine kayyum atamıştı. Daha sonra 7 kişinin hayatını kaybettiği, 10 kişinin de yaralandığı Kulp saldırısı nedeniyle Kulp Belediyesi’ne kayyum atamış, belediye eş başkanı ise tutuklanmıştı. Son olarak Erzurum Karayazı Belediye Eş Başkanı hakkında kesinleşmiş hapis cezası olduğu gerekçesiyle tutuklanmış yerine kayyum atanmıştı.

İçişleri Bakanlığı’nın 19 Ağustos tarihinde Mardin, Diyarbakır ve Van büyükşehir belediye eşbaşkanlarını görevden uzaklaştırıp yerlerine kayyum atamasının üzerinden 45 gün geçti.

Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre; geçici tedbir kapsamında yapılan görevden uzaklaştırmalara ilişkin 19 Ekim’de İçişleri Bakanlığı, uzaklaştırmanın devam edip etmemesine yönelik yeni bir karar verecek.

Kayyum atanan üç büyükşehir başta olmak üzere Türkiye’nin farklı noktalarında kayyumları protesto eden ve atılan adımı “hukuksuz” olarak niteleyen HDP, 19 Ekim’e kadar hem sokakta hem de Meclis çatısı altında eylemlerini sürdürecek.