İddia: S-400'ler sessiz sedasız Türkiye'ye giriş yaptı

Rusya Araştırmalar Enstitüsü, ABD, Türkiye, Rusya üçgeninde krize neden olan S-400 hava savunma sisteminin Türkiye'ye giriş yaptığını iddia etti.

İddia: S-400'ler sessiz sedasız Türkiye'ye giriş yaptı

Rusya Araştırmalar Enstitüsü, ABD, Türkiye, Rusya üçgeninde krize neden olan S-400 hava savunma sisteminin Türkiye'ye giriş yaptığını iddia etti.

Enstitüye ait sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Rusya'dan gelen uçaklar Malatya ve Ankara'ya iniş yaptı. Rus S-400'lerin ilk parçaları ile Rus uzmanlar da Türkiye'ye ayak bastılar" denildi.

Rusya uzmanı Kerim Has da, S-400'lerle ilgili bir dizi uyarıda bulundu:

9 Temmuz'da Habertürk'te yayımlanan bir haberde, Türkiye'ye S-400'leri getirecek olan uçakların Rusya'nın Tver (Levsky) şehrinden 8 Temuz gecesi kalkış yaptığı belirtilmişti.

ABD ise birçok kez S-400'lerin Türkiye'ye getirilmemesi konusunda Ankara'yı uyarmış ve, "S-400’lerin çivisi girer ise harekete geçeriz" tehdidi savurmuştu.

Bu tehdidi duyuransa Hürriyet Gazetesi yazarı Hande Fırat olmuştu.

Fırat, "Türkiye’ye S-400’lerin muadili Patriot savunma sistemlerini satma teklifinin süresini uzatan ABD’nin revize teklifi de Ankara’yı tatmin etmedi. Üst düzey bir kaynağım, 'Revize teklif de aynı şartlarda. Ön şart, yani ‘Patriot’ları ancak S-400’leri almazsanız satarız’ şartı duruyor. Kredi yok, peşinat var, teknoloji transferi yok' dedi. Üstelik son görüşmeler dahil ABD, Ankara’ya 'S-400’lerin çivisi girer ise harekete geçeriz' mesajını iletti. Ankara süreçte ABD kongresinin egemen güç olduğunun farkında. S-400’ler sebebiyle CAATSA adı verilen yaptırımlar masada" diye yazmıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da sık sık, S-400'lerin Temmuz ayı içinde Türkiye'ye geleceğini belirmişti. 

Habertürk'teki haberde, "Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye'ye Rusya yapımı S-400 savunma sistemi gönderilmesini içeren anlaşmanın, uygulama aşamasında olduğunu duyurdu. Peskov söz konusu sistemin Türkiye'ye sevkiyatının hangi aşamada olduğuna ilişkin ise net bilgi vermedi. Geçtiğimiz Pazar günü hava ve füze savunma sistemlerinin iki kargo uçağına yükleneceği duyurulmuştu. Türkiye'ye gelecek S-400'leri taşıyan uçakların, bugün Rusya'nın Tver (Levsky) şehrinden kalkış yapacağı belirtiliyor" denilmişti. 

Bloomberg ise, Ankara'nın olası bir ABD silah ambargosuna hazırlandığını duyurmuştu.

Haberde, iki Türk yetkili S-400 kriziyle ilgili ABD'nin olası bir silah ambargosuna dikkat çekildi ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), F-16 savaş uçağı da dahil olmak üzere, ABD yapımı silahlar için yedek parça depolamaya başladığı iddia edildi.