Neçirvan Barzani'ye Fransa'da üst düzey karşılama

Başkan Neçirvan Barzani, Fransa Cumhurbaşkanı Başkanı Emmanuel Macron ile görüşmelerinin çok verimli geçtiğini belirterek, Macron’u Kürdistan Bölgesi’ne davet ettiklerini söyledi.

Neçirvan Barzani'ye Fransa'da üst düzey karşılama

Başkan Neçirvan Barzani, Fransa Cumhurbaşkanı Başkanı Emmanuel Macron ile görüşmelerinin çok verimli geçtiğini belirterek, Macron’u Kürdistan Bölgesi’ne davet ettiklerini söyledi. 

Resmi daveti üzerine Paris’te bulunan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Elysee Köşkü’nde Fransa Devlet Başkanı Macron ile bir araya geldi. Başkan Barzani, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Kürdistan Bögesi’nin yeni hükümet kabinesinin göreve başlamasından memnuniyet duyduğunu dile getirdiğini söyledi.

Neçirvan Barzani'ye bu ziyaret esnasında Kürdistan Bölgesi Hükümet Sözcüsü Sefin Dizeyi, Kürdistan Bölgesi eski İçişleri Bakanı Kerim Şengali, Kürdistan Bölgesi Dışilişkiler Ofisi Sorumlusu Felah Mustafa ve Kürdistan Bölgesi Fransa Temsilcisi Ali Dolemeri de eşlik etti.

Fransa’nın Kürdistan Bölgesi’ne yönelik destek ve yardımlardaki rolünden dolayı Emmanuel Macron’a teşekkür eden Neçirvan Barzani görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.  

“Başkan Macron ile görüşmemiz verimli geçti” diyen Barzani, “Bildiğiniz gibi özellikle referandumdan sonraki olayların ardından Başkan Macron, Kürdistan Bölgesinin siyasi açılımında çok önemli bir rol oynadı. Bu o dönem açısından çok ama çok büyük bir adımdı. Bu adım vesilesiyle Bağdat’la yaşanan bir takım sorunlara çözüm bulabildik” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’na seçildikten sonra Elysee Köşkü’nden resmi davet aldığını ifade eden Barzani sözlerini şöyle sürdürdü:

“Erbil ile Bağdat arasında yaşanan sorunların çözümü için bize yardımda bulunan Başkan Macron ve Fransa hükümetine teşekkürlerimizi bir daha ilettik. Görüşmede ayrıca Kürdistan Bölgesi ile Fransa arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konularını ele aldık. IŞİD savaşında peşmergeye verdiklari destek ve Kürdistan Bölgesi’ndeki göçzedelere verdikleri yardımlardan dolayı Fransa’ya teşekkülerimizi ilettik. Ayrıca siyasi ve ekonomik ilişkilerimizin güçlendirilmesine karar verdik.”

Rûdaw muhabiri Ala Şali’nin “Fransa ile ilişkilerin geliştirilmesine karar verdiğinizi söylediniz? Bunu biraz daha aydınlatır mısınız?” şeklindeki sorusuna Barzani şu yanıtı verdi:

“Fransa’nın geçmişte oynadığı olumlu rolden bahsettik. Biz de tarihi dostluk ilişkilerimiz temelinde Fransa ile siyasi, ekonomik ve diğer tüm alanlarda ilişkilerimizi daha da ileriye taşımak istiyoruz.”

Başkan Neçirvan Barzani, Macron’u Kürdistan Bölgesi’ne davet ettiklerini Fransa Cumhru Başkanı’nın da bu davete olumlu yanıt verdiğini söyledi.

Barzani ayrıca Emmanuel Macron’un bugün kurulan Kürdistan Bölgesi hükümeti için kendilerini tebrik ettiğini ve bu konuda duyduğu mutluluğu dile getirdiğini vurguladı.