İklim aktivisti Thunberg'ten Kürtçe Noel kutlaması

İklim aktivisti Greta Thunberg, pek çok dilde Noel'i kutladı. Thunberg Kürtçe de "Kirîstmas piroz be" diyerek Kürt halkının Noel’ini kutladı.

İklim aktivisti Thunberg'ten Kürtçe Noel kutlaması

Twitter üzerinden bir mesaj paylaşan 17 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg, çok dilde Noel'i kutladı.

Thunberg "Joyeux noël! Fröhliche Weihnachten! Feliz navidad! Happy holidays! God jul! ! عيد ميلاد سعيد! חג מולד שמח Hyvää joulua! क्रिसमस की बधाई! Buon Natale! メリークリスマス! 圣诞节! Kirîstmas piroz be! 메리 크리스마스! Feliz Natal! Wesołych Świąt! С Рождеством! Krismasi Njema!" yazdı.

3 Ocak 2003'te İsveç'te doğan Greta Thunberg, Dünya Bankası’nın ev sahipliğinde gerçekleşen bir panelde, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne hitaben yaptığı konuşma ile dünyada tanındı.

Greta'nın annesi İsveçli bir opera sanatçısı Malena Ernman, babası ise aktör Svante Thunberg'dir.

Greta, dünyada yaşanan ve iklim değişikliğine neden olan olayları protesto etmek için bir süre Cuma günleri okula gitmemeye karar vermişti.

İsveç parlamentosu önünde gösteri yapan Greta, elindeki dövizlerle dünya liderlerini çevreyi korumak için adım atmaya çağırdı.

Greta Thunberg, ilk kez 20 Ağustos 2018 tarihinde eylemini gerçekleştirdi.

Dört gün sonra "karbon ayak izini" azaltmak için uçak yolculuğundan kaçındığı mesajını vermek amacıyla, üzerinde bir uçak ve bir uyarı işareti bulunan tişörtüyle çektirdiği fotoğrafı sosyal medyaya koydu.

Greta daha sonra dünyanın dört bir yanındaki öğrencilere çağrı yaparak iklim için harekete geçmelerini istedi. Sosyal medya üzerinden yayılan bu çağrı "Cumalar, geleceğimiz için" sloganıyla dev bir kampanyaya dönüştü.

BM iklim zirvesinin yapıldığı New York'ta yaptığı son konuşmada dünya liderlerine hitaben "Bu çok yanlış. Burada olmamalıydım. Okyanusun diğer tarafında okulumda olmalıydım. Ama hala umut gençlerde diyorsunuz. Bu ne cüret? Boş laflarınızla benim rüyalarımı, çocukluğumu çaldınız" diye konuştu.

Mayıs ayında Time dergisi tarafından "Dünyanın en etkili kişisi" seçilen Greta Thunberg'e, Haziran ayında insan hakları örgütü Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü) tarafından 2019 yılı "Vicdan Elçisi" ödülü verildi.

Fransa'nın Normandiya bölgesinde Greta'ya iklim değişikliğiyle mücadele hareketindekö rolü dolayısıyla "Özgürlük Ödülü" verildi.

Son olarak TIME dergisi Greta Thunberg'i yılın kişisi seçti.