İngiltere, Kürt kimyagerin buluşunu konuşuyor

Kürt asıllı İngiltere vatandaşı Kimyager Dr. Faniya İsmail, bulduğu kağıt izole maddesi ile ülkede gündem oldu.

İngiltere, Kürt kimyagerin buluşunu konuşuyor

Kürt asıllı İngiltere vatandaşı Kimyager Dr. Faniya İsmail, bulduğu kağıt izole maddesi ile ülkede gündem oldu.

Rûdaw’da yer alan haberde İngiltere’ye gittiğinde tek kelime ingilizce bilmediğini, şimdi ise durumun çok farklı olduğunu dile getiren Kimyager Dr. Faniya İsmail, sıcak ve soğuk içecekler için tek kullanımlık kağıt bardak üretiminde kullanılmak üzere geliştirdiği izole maddeyle kanserojen plastik bardak kullanımının önüne geçmeyi hedefliyor.

Yaptığı bilimsel çalışma sonrası ortaya çıkan buluşu hakkında bilgi veren Faniya İsmail, “Hazır kahve bardakları genelde içi ve kapak bölümü plastik maddelerden oluşuyor, ister istemez sağlık ve doğa için zararlı bir madde. Bu nedenle kâğıt bardakları izole edebilen farklı bir madde geliştirdim. Kağıtlara uygulanan madde sıcak ve soğuk suyun sızmasının önüne geçiyor” dedi.

Faniya İsmail, çevre dostu buluşuyla aynı zamanda ülkenin ekonomisine de katkıda bulunuyor.

1995 yılında başkent Erbil’den İngiltere’ye giden Faniya İsmail, şu an ülkenin güney doğusunda bulunan Kent şehrinde yaşıyor.

Başbakan Theresa May Faniya'yı ödüllendirdi

Ülkenin sağlığı ve ekonomisi açısından değerli olan buluş Başbakan Theresa May tarafından ilgiyle karşılandı. May Kürt kimyageri, İngiltere’nin diğer başarılı 10 kadın grubu ile birlikte Başbakanlık Köşkü’nde ağırlayarak bilimsel çalışmasından dolayı ödüllendirdi.

Dr. Faniya İsmail’e bilimsel çalışmasını geliştirmek için ödülün yanında ayrıca 50 bin pound ve danışman tahsis edildi.

İngiliz kimyager Jeff Pedfit Dr. Faniya İsmail’in buluşuyla ilgili “Faniya çok başarılı bir buluşa imza attı, bu madde farklı alanlarda da kullanılabilir. Bu firmanın geleceği oldukça parlak, işerin daha da ilerlemesi için farklı şirketlerle birlikte çalışması gerektiğini düşünyorum” diye konuştu.