İngiltere'den Rusya'ya karşı yeni yaptırım

İngiltere Rusya'nın Ukraynalı çocukları zorla sınır dışı etmesi olarak tanımladığı olayla ilgili olarak 14 Rus yetkiliye yaptırım uyguladığını duyurdu.

İngiltere'den Rusya'ya karşı yeni yaptırım
İngiltere, "Rusya'nın Ukrayna ulusal kimliğini yok etme girişimlerine" tepki olarak 14 kişiye yaptırım uyguladığını ve bunlardan 11'inin Ukraynalı çocukların zorla yerlerinden edilmesine karıştığını duyurdu.
 
Yaptırım uygulanan 14 kişi arasında Rusya Eğitim Bakanı Sergey Kravtsov ve Rusya Kültür Bakanı Olga Lyubimova da yer aldı. İngiltere, Lyubimova'ya "Ukrayna'yı istikrarsızlaştıran ya da toprak bütünlüğünü tehdit eden politika ve eylemleri desteklediği" gerekçesiyle yaptırım uygulandığını açıkladı.
 
İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly yaptığı açıklamada, "Çocukların zorla sınır dışı edilmesine yönelik tüyler ürpertici programında ve uşakları tarafından yayılan nefret dolu propagandada (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in Ukrayna'yı haritadan silmek olan gerçek niyetini görüyoruz" dedi.
 
Cleverly "Bugünkü yaptırımlar, Ukrayna'nın yok edildiğini, ulusal kimliğinin çözüldüğünü ve geleceğinin silindiğini görmek isteyenler de dahil olmak üzere Putin rejimini destekleyenlerden hesap sormaktadır" ifadelerini kullandı.
 
Bu ayın başlarında Rusya, Ukrayna'daki çatışma bölgelerinden yaklaşık 700 bin çocuğu Rus topraklarına getirdiğini açıklamıştı. Moskova, Ukrayna'dan çocukları Rusya topraklarına getirme programının, çatışma bölgesinde terk edilen yetim ve öksüz çocukları korumak için olduğunu söylüyor. Ukrayna'nın İşgal Altındaki Bölgeleri Entegrasyon Bakanlığı ise şu anda 19 bin 492 Ukraynalı çocuğun yasadışı olarak sınır dışı edilmiş sayıldığını söyledi.