Kürt parlamenter: İsveç hükümeti verdiği sözleri tutmalı

Kürt parlamenter Amineh Kakabaveh, İsveç’in Türkiye’ye boyun eğmemesi ve Rojava Kürtlerine desteğini çekmemesini umut ettiğini söyledi.

Kürt parlamenter: İsveç hükümeti verdiği sözleri tutmalı

İsveç Parlamentosu’ndaki güven oylamasında kritik oyu ile hükümeti düşmekten kurtaran Kürt Parlamenter Amineh Kakabaveh, Sosyal Demokrat Parti Başkanı ve Başbakan Magdalena Andersson’un verdiği sözleri tutmasını ve Türkiye’ye boyun eğmemesini umut ediyor. 

Rûdaw’a konuşan Kürt parlamenter, “Türkiye ve Erdoğan hükümeti, ABD’nin Kürt savaşçıları desteklediğini çok iyi biliyor. Eğer terörist olsaydılar, ABD hiçbir zaman onları desteklemezdi. Türkiye’nin özellikle Erdoğan’ın Biden’ın desteğine ihtiyacı var. Çünkü önümüzdeki yıl Türkiye’de seçim var ve Erdoğan’a destek yüzde 40’lara kadar düşmüş durumda. Ortadoğu’da bir lider ne kadar Batı karşıtı gibi görünürse o kadar destek görür ” ifadelerini kullandı.

İsveç hükümeti iki tarafı ateşten bir süreçten geçiyor. Bir yandan NATO’ya üyeliği diğer yandan Amineh Kakabaveh’i kızdırmaması gerekiyor. Çünkü hükümetin ayakta kalması Rojhılatlı parlamenterin kritik oyuna bağlı.

Bugün bütçe yasa tasarısını oylanacağı kritik oturumda hükümetin bir kez daha Amineh Kakabaveh’in desteğine ihtiyacı var.

Amineh Kakabaveh “Her zaman dünyanın gerisinden geliyoruz. Çünkü ABD, NATO ve Jens Stoltenberg İsveç’in NATO üyeliğini kullanıyor, elini kolunu bağlıyor. Dünya bizi iradesi kırılmış, sessizleştirilmiş ve vicdanı olmayan bir ülke olarak görmeye başladı” şeklinde değerlendirdi.

İsveç hükümeti, Amineh Kakabaveh’in Rojava’ya desteğinden dolayı Türkiye Cumhurbaşkanı’nın sert suçlamalarına maruz kaldı.

Erdoğan birçok açıklamasında “İsveç Parlamentosu’nda terörist var” diyerek hükümeti hedef aldı.

Kürt parlamenter Amineh Kakabaveh, İsveç’in NATO’ya üyeliğine de karşı çıkıyor. Kakabaveh’e göre İsveç barış yanlısı bir ülke ve NATO gibi bir savaş ittifakında yer almamalı.

Amineh Kakabaveh kimdir?

İsveçli eski Sol Parti üyesi Amineh Kakabaveh, 1970’de Rojhilat’ın Saqız kentinde dünyaya geldi. Çocuk yaşta Komel Peşmergeliği yaptı. 1992’de Yunanistan ve Türkiye üzerinden İsveç’e giderek mülteci oldu. Parlamentoya girmeden önce Kakabaveh, Stockholm Üniversitesi’nde sosyal hizmet alanında yüksek lisans derecesi aldı ve  sosyal hizmet uzmanı olarak çalıştı. 2008’den beri İsveç Parlamentosu üyesi.