Irak Bütçe görüşmeleri - Kürdistan Bölgesi'nden 14'üncü maddeye itiraz

Irak Parlamentosu’nda üç gündür süren Irak Bütçe Yasa Tasarısı görüşmeleri, Kürdistan Bölgesi'ni ilgilendiren 14. maddede tıkandı.

Irak Bütçe görüşmeleri - Kürdistan Bölgesi'nden 14'üncü maddeye itiraz

Irak Parlamentosu'nda  2023, 2024 ve 2025 yılı bütçe tasarısının oylanması devam ediyor. 3 yıllık bütçenin Kürdistan Bölgesi’nin ilgilendiren maddelerden 2, 9, 10, 11, 12 ve 13. maddeleri onaylandı.

Kürdistan Bölgesi'nin bütçedeki payı ise 12. maddede 12.67 olarak belirlendi.

Görüşmeler 14. madde üzerinde yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle tıkandı. Maliye Komisyonun’daki Şii Arap üyelerin dayatması ile 14. maddenin 7. fıkrasında yapılan değişiklikte; Erbil ile Bağdat arasında yaşanan sorunlar 15 gün içerisinde çözülmediği taktirde, Bağdat'ın Kürdistan Bölgesi'nin bütçesini kısacağı ve maaşlarını ödenmeyeceği belirtiliyor.

Irak Dışişleri Bakanı ve aynı zamanda KDP Bağdat Müzakere Heyeti Başkanı Fuad Hüseyin, hükümet yetkilileri ve Şii gruplar ile yapılan görüşmeler esnasında bir anlaşmaya varıldığını söyledi.

Öte yandan 14. maddenin tartışmaya neden olan diğer iki fıkrasında ise Kürdistan Bölgesi vilayetlerinin  doğrudan Bağdat hükümeti ile ilişkilenmesi ve hükümetin geçmişte ödemediği memur maaşlarını ödemesi konusu bulunuyor.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) 7. fıkrada yer alan 15 gün içerisinde iki hükümet arasında sorunların çözülememesi halinde maaşların kesilmesini reddederken, Kürdistan Bölgesi vilayetlerinin Bağdat ile doğrudan ilişkilenmesini ve memurlara hükümetin borçlarını ödemesini destekliyor.

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu KYB Parlamenteri Biryar Reşid, "14. maddede yazılanların büyük kısmını reddediyoruz; eski metne geri dönülmeli. Kürdistan Bölgesi'nin bütçesini kısmaya yönelik her türlü girişimi kabul etmiyoruz" dedi.

KYB milletvekili, 14. maddenin diğer iki bendinin uygulanmasından yana olduklarını ve maaş borçlarının iadesi  Bağdat ile vilayetler arasındaki doğrudan ilişkiler gibi her türlü çabayı göstereceklerini söyledi.  

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Milletvekili Şervan Dubardani de, Erbil ile Bağdat arasında sorunların çözülmemesi halinde Kürdistan Bölgesi bütçesinin kesilmesi gibi bir şartı kabul etmediklerini söyledi.

KDP ayrıca Bağdat hükümetinin Kürt vilayetleri ile doğrudan ilişkilenmesini reddediyor. Maaşların geri ödenmesine ilişkin ise Şervan Dubardani "Ödenmeyen maaşların geri ödenmesini istiyoruz. Buna katılmayan yok bunu pazarlık da etmeyeceğiz. Ancak bizim dediğimiz Bağdat’ın buna kaynak ayırması, sonra oylanması" dedi.

Kürdistan İslami Birlik (Yekgirtu), Bağdat'ın Kürdistan Bölgesi vilayetleri ile eyaletle doğrudan ilişkilenmesine karşı çıkıyor. Yekgirtu Parlamenteri  Musanna Emin, "Vilayetler ile doğrudan ilişki kuran madde kaldırıldı, ancak Irak Başbakanına vilayetler arasındaki sorunlara müdahale etme ve çözme yetkisi veren başka bir madde eklendi" dedi.

Emin Kürdistan Bölgesi hükümetinin memur maaşlarının ödenmesini desteklediklerini ifade etti. 

Kürdistan Adalet Topluluğu (Komel) Grup Sözcüsü Soran Omar de sorunların öngörülen süre içinde çözülmemesi halinde bütçenin kısılmasının kabul edilmez olduğunu belirtti.

Omar, Kürdistan Bölgesi hükümetinin ödenmemiş maaşları ödemeye hazır olmadığını, ancak her ne olursa olsun borçların ödenmesi gerektiğini söyledi.

Irak parlamentosu, bütçe tasarısının diğer maddelerini oylamak için bu akşam oturumuna devam edecek. 

Yaklaşık 153 milyar dolarlık bütçe 66 maddeden oluşuyor. Söz konusu bütçede yaklaşık 276 milyar dolarlık açık bulunuyor. /Rudaw