Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nden Kerkük kararı

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Kerkük'te il meclisi seçimlerinin planlandığı gibi 18 Aralık'ta yapılmasına karar verdi.

Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nden Kerkük kararı

Mahkeme, Kerkük'te "seçmen kütüğünün incelenmemesi ve kayıt dışı Kürt seçmenlerin bulunması" gerekçesiyle seçimlerin ertelenmesi talebiyle açılan davayı bugün görüştü.

Edinilen bilgiye göre mahkeme, talebi reddederek seçimlerin planlandığı gibi 18 Aralık'ta yapılmasına karar verdi.

Irak'ta 16 milyon seçmenin oy kullanabileceği yerel seçimler, 10 yıl sonra 18 Aralık'ta yapılacak. Kerkük'te ise yerel seçimler en son 2005 yılında yapılmıştı.

Kürtler tek liste ile seçime girmiyor

Kerkük’te Türkmenler ve Şiiler ortak liste ile seçime katılacak ancak önceki seçimlere tek liste ile katılan Kürtler bu defa farklı listelerle seçimde yarışacak.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), tek bir liste konusunda uzlaşmaya varılamamasından Kürdistan Demokrat Partisi’ni (KDP) sorumlu tutarken Kürdistan İslami Birlik (Yekgırtu) ise bu durumdan her iki büyük partiyi, yani KDP ve KYB’yi suçluyor.

Kürt partiler Kerkük'ün yanı sıra Ninova, Tikrit, Salahaddin gibi Kürt nüfusunun bulunduğu diğer vilayetlerde ortak liste ile seçime girmeyecek. Bu seçimlerde KDP ile KYB, geçmişte bu bölgelerde çok az oy toplamış partilerle koalisyon kurmayı tercih etti.

Kürtler beş liste ile katılacak

Rûdaw'ın edindiği bilgilere göre, Kürt partiler Kerkük'teki seçimlere beş ittifak ve liste ile katılacak. KYB-Komünist Partisi ile ittifak yaparken KDP diğer bazı küçük partilerle koalisyon kurdu. Kürdistan İslami Birlik (Yekgırtu) ve Adalet Topluluğu’nun (Komel) kurduğu “Meşale Koalisyonu” farklı, Yeni Nesil (Newey Nwê) ve Sosyal Demokrat Parti ise farklı listelerle seçime girecek.

Kerkük'teki Kürt seçmenlerin çoğu KYB ve KDP’ye oy veriyor, ancak bu kez her iki büyük parti seçimlere birlikte katılmıyor.

Kürdistan Emekçiler Partisi (Zehmetkeşan) il meclisi seçimlerine katılmayacak.

Değişim Hareketi (Goran) tek başına katılmaya karar verirken diğer bazı Kürt partiler ise bağımsız adaylarla Kerkük ve diğer vilayetlerde yarışacak.

İslami partiler ortak liste ile seçime katılacak

Kürdistan İslami Hareket’in (Bizutmnewe) içinde yer aldığı Yekgırtu ve Komel’den oluşan İslami partilerin birlikte hareket etmesi bekleniyordu. Ancak Bizutnewe katılmayınca diğer iki parti “Meşale Koalisyonu” adıyla ittifak kurdu. 

Ekim 2021’de Kerkük’te yapılan milletvekili seçimlerinde ildeki seçmen sayısı 986 bin 159 kişiydi.

Kerkük'te son il meclisi seçimleri 2005 yılında yapıldı ve daha sonra meclisin görev süresi uzatıldı. Irak’ta 2009 ve 2013'te iki defa il meclisi seçimi yapıldı. Kerkük il meclisi ise 2019'da Irak Parlamentosu tarafından feshedildi.

2005’teki il meclisi seçimlerinde, KDP ve KYB’nin öncülüğünü yaptığı “Kardeşlik Listesi”, Kerkük il meclisindeki 41 sandalyenin 26'sını aldı ve ayrıca valilik makamını da kazandı.