'Irak hükümeti Şengal Anlaşması'nın uygulamasında tek taraflı oyun çevirdi'

Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri arasında imzalanan Şengal Anlaşması’ndan sonra, PKK ile Haşdi Şabi’nin Şengal’den çıkmaya henüz hazır olmadıkları belirtiliyor.

'Irak hükümeti Şengal Anlaşması'nın uygulamasında tek taraflı oyun çevirdi'

Erbil ile Bağdat hükümetleri arasında ekim ayında gerçekleşen anlaşma ile birlikte, Şengal’de normalleşme sürecinin başlaması öngörülürken, Irak Parlamentosu eski milletvekilli, Bağdat’ın Şengal’de taktik yaptığını söylüyor.

Başkan Mesud Barzani'nin Ezidi işlerinden sorumlu danışmanı Şeyh Şamo, Irak hükümetinin Şengal Anlaşması'nın uygulamasında tek taraflı oyun çevirdiğini ifade ederek şunları söyledi:  

“Şengal Anlaşması’yla ilgili alınan kararla birlikte güzel şeylerin gerçekleşeceğini düşündük maalesef öyle olmadı. Anlaşma şartlarının gerçekleşmesinde pratikte bir eksiklik var. Çünkü eğer iki taraf arasında bir anlaşma yapılıyorsa uygulanmasının da yine iki taraf arasında yapılması gerekiyor. Sadece Irak tarafı Şengal’e gitti. yapılan anlaşma şartlarına ihtilaf oluşturarak bir oyun çevirdiler. Haşdi Şabi’nin olduğu yerleri kontrol ettiler.”

Öte yandan PKK'ye bağlı Şengal Direniş Birlikleri’nin (YBŞ) Haşdi Şabi’ye bağlandıkları ve maaşlarını Haşdi Şabi’den aldıkları belirtiliyor. 

K24'e konuşan Irak Parlamentosu eski milletvekilli de, Bağdat hükümetinin bu konuda gevşek olduğunu ifade ederek, Bağdat’ın Haşdi Şabi ile ilgili karar vermekte güçsüz olduğu ve Şengal’de taktik yaptığını söyledi. 

Eski parlamenter, Haşdi Şabi'nin Şengal'den çıkmaya hazır olmadığını da söyledi.

Şengal Anlaşması, 9 Ekim’de Bağdat ile Erbil arasında imzalanmıştı.

Anlaşma kapsamında Şengal’in güvenlik ve idari yönetiminin gözden geçirilmesi ve yeniden imarı için Bağdat ile Erbil arasında ortak komite kurulması kararlaştırılmıştı.

ŞENGAL ANLAŞMASI’NIN MADDELERİ

Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile merkezi Irak hükümeti arasında imzalanan anlaşmaya göre, Şengal’de idari ve güvenlik alanlarında yeniden yapılandırmaya gidilecek.

Güvenliğin sağlanması ise Şengal polis güçleri, Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ve Ulusal İstihbarat Servisi tarafından Kürdistan Bölgesi güçleriyle koordinasyon şeklinde yürütülecek.

Yasal olmayan tüm silahlı yapıların Şengal dışına çıkarılmasını da öngören anlaşma kapsamında, Kürdistan Bölgesi ve Irak işbirliğiyle kapsamında 2 bin 500 güvenlik gücü ataması yapılacak.

Anlaşma kapsamında ayrıca, Şengal’in güvenlik ve idari yönetiminin gözden geçirilmesi ve yeniden imarı için Erbil ile arasında ortak komite kurulması kararlaştırıldı.

Şengal’deki sorunların çözümüyle ilgili dün Bağdat'ta yapılan toplantıda anlaşmaya varıldığı duyurulmuştu.

/ K24