Irak ordusu, Kürt ve Türkmenlere ait tarım arazilerini askeri üsse dönüştürdü

Irak ordusu, Topzawa ve çevre köylerde Kürt ve Türkmen çiftçilere ait topraklarının büyük bir bölümünü "işgal ederek" askeri üsse dönüştürdü. Uzun süredir buna karşı çıkan köylüler ise yapılanların hükümetin aldığı karara aykırı olduğunu söylüyor.

Irak ordusu, Kürt ve Türkmenlere ait tarım arazilerini askeri üsse dönüştürdü

Irak ordusuna bağlı 11’inci Tümen kuvvetleri, “Savunma Bakanlığına ait olduğu” gerekçesiyle Kerkük’ün güneyindeki Topzawa, Kızılyar ve Tirkalan köylerinde Kürt ve Türkmenlere ait binlerce dönümlük araziye el koydu.

Uzun süredir topraklarının istimlak edilmesine karşı duran köylüler, geçtiğimiz aylarda grev başlatmış ancak bir sonuç elde edememişti. 11'inci Tümeni’ne bağlı askerler geçtiğimiz ay köye baskın düzenleyerek yolu beton bariyerlerle kapatmıştı.

Rûdaw’a konuşan Topzawa köyünden Türkmen çiftçi Necib İzzeddin, daha önceden arazisinin yarısından fazlasına el konulduğunu ve askeri üsse dönüştürüldüğünü, Pazartesi günü de askerlerin arazisinin kalan diğer bölümünü işgal ettiğini söyledi.

İzzeddin, “Arazimizi suluyor, çalışıyorduk. Gelip 'borularınızı alın' dediler. Neden dedik? ‘Kışlayı büyütmek için bu araziye ihtiyacımız var’ dediler. Bize 3 metre dediler ama yalan söylediler, 150 metreyi daha işgal ettiler” dedi.

Bölgedeki çiftçiler ellerinde tapu ve arazi mülkiyeti bulunduğunu ancak bu belgelerin de arazilerine el konulmasına engel olmadığını söyledi.

Rûdaw konuyla ilgili askeri birliğin yetkilileri ile temasa geçti ancak kendileri yorum yapmayı reddetti ve "Bölgedeki arazi Savunma Bakanlığı'na ait” yanıtını verdi.

Topzawa ve Tirkalan'daki Kürt ve Türkmen çiftçiler, topraklarının Irak ordusu tarafından işgal edilmesini protesto etmek için gösteri düzenledi.

Çiftçiler, 60'tan fazla tarım arazisinin askeri üs sınırları içerisine alındığını ve Irak hükümetinin daha önce bu arazilerin tapu sahiplerine iade edilmesi gerektiği yönünde karar aldığını söyledi.

Topzawa’daki çiftçilerin temsilcisi Satih Nasih, “Bu yaklaşım Bakanlar Kurulu'nun 29 sayılı kararına aykırıdır çünkü arazi halihazırda yürürlükte olan bu karar kapsamındadır. Karar arazilerin sahibine kullanım hakkı veriyor ve prosedürler devam ediyor” dedi.

Topzawa köyü sakinleri, arazilerinin 1986 yılında Araplaştırma ve sürgün kapsamında ellerinden alınıp bakanlıklara devredildiğini söylüyor. Bu arazilerin tamamı Irak Anayasası’nda belirlenen 140’ıncı Madde kapsamına giriyor ve buna göre devletin bu arazilere el koyma yetkisi yok.

Ancak köyde askeri kışlanın temelleri için ilk adımlar atılmış durumda. Askerler bu amaçla köyden ayrılmıyorlar.

Kızılyar köyünden çiftçi Cemal Osman da, “Köyümüzdeki 2 bin dönümlük arazinin tamamı ithal Araplar tarafından işgal edilmiş ve buraların sürülmesine izin verilmiyor” dedi.

Baas rejimi 1987 yılında Topzawa’da askeri üs inşa ederek köylüleri sürgün etti. 2003'ten sonra köy sakinleri geri döndü. Ancak bu defa da Bağdat hükümeti buradaki kışlayı yenilemek ve kullanmak istiyor.

Topzawa köyü, Kürt halkına karşı uygulanan Enfal Soykırımı’nda da adı sıklıkla anılan bir köy. Burada inşa edilen kışlanın kötü bir namı bulunuyor. Enfal’de Kürdistan Bölgesi’nin değişik kentlerinden toplanarak getirilen siviller önce burada getirildi, ardından Irak’ın güneyindeki çöllere götürülerek canlı canlı toprağa gömüldü.

Irak Anayasası’nın 140. Maddesine göre, bölgede rejim döneminde Kürt ve Türkmenlerden alınan toprakların sahiplerine iade edilmesi gerekiyor. Ancak bu güne kadar pratikte kararın uygulanmasına yönelik herhangi bir adım atılmadı. (Kaynak)