Irak Petrol Bakanı: Kürdistan’dan petrol ihracatı konusunda anlaşmaya yakınız

Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani, Kürdistan Bölgesi'nden Ceyhan Limanı’na petrol ihracatı konusunda petrol şirketleriyle anlaşmaya yakın olduklarını ve görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini açıkladı.

Irak Petrol Bakanı: Kürdistan’dan petrol ihracatı konusunda anlaşmaya yakınız

Hayyan Abdulgani, gazetecilere verdiği demeçte, Irak Petrol Bakanlığı ile Kürdistan Bölgesi'nde faaliyet gösteren uluslararası petrol şirketleri arasındaki görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Görüşmelerin yakın gelecekte bir anlaşmaya dönüşmesi açısından doğru yolda olduklarını kaydeden Bakan Abdulgani, "Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatının yeniden başlaması, bölgenin petrol yataklarındaki üretimin yeniden başlamasına bağlı" dedi.

Iraklı Bakan, Irak'ın, özellikle Aralık ayında petrol üretimini yeniden kesme kararı sonrasında OPEC Plus kararlarına bağlı olduklarını ve günde 4 milyon varili aşmamaya kararlı olduklarını söyledi.

Abdulgani, Irak'ın şu anda günde 3 milyon 350 bin varil petrol ihraç ettiğini belirtti. Irak’ın 4 milyon varil petrol üretimine ulaşması için Kürdistan Bölgesi’nde üretilen petrole de ihtiyacı bulunuyor.

Bağdat’ın “petrolün izinsiz ihraç edildiği” yönündeki şikayeti üzerine Paris merkezli Tahkim Mahkemesi’nin Türkiye aleyhine tazminat kararı vermiş ve ardından 25 Mart 2023'te Kürdistan’dan Ceyhan Limanına petrol akışı askıya alınmıştı.

Ardından Erbil ile Bağdat, 4 Nisan 2023 tarihinde petrol ihracatına yeniden başlanması konusunda bir anlaşma imzalamıştı. Erbil-Bağdat-Ankara üçgeninde ihracatın yeniden başlaması konusunda görüşmeler yapılmış, Türkiye tarafı ihracatın yeniden başlamasına hazır olduklarını açıklamıştı.

Irak Federal Bütçe Yasası’na göre Kürdistan Bölgesi'nin petrol ihracatı ve iç tüketim için Bağdat'a günde 400 bin varil petrol teslim etmesi gerekiyor.

Ancak Kürdistan Bölgesi’ndeki petrol şirketleri ile Bağdat arasında “sözleşmeler” konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle üretim durmuş durumda. Bu nedenle Kürdistan Bölgesi bütçedeki payını alamıyor.