Irak Planlama Bakanlığı: Erbil ile Bağdat sınır kapılarının yönetimi konusunda anlaştı

Irak Palanlama Bakanlığı sözcüsü Abdulzehra Hindawi, Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetlerinin sınır kapılarının yönetimi konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Irak Planlama Bakanlığı: Erbil ile Bağdat sınır kapılarının yönetimi konusunda anlaştı

Irak Planlama Bakanlığı sözcüsü Abdulzehra Hindawi, Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetlerinin sınır kapılarının yönetimi konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Hindawi, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde nüfus sayımının da 20 Kasım 2024'te yapılacağını söyledi.

Kürdistan Bölgesi Hükumetinden bir heyet 11 Aralıkta Bağdat'ta Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, bazı bakanlar ve hükumet yetkilileriyle bir dizi toplantı gerçekleştirmişti.  Toplantıların ana konusu sınır kapılarının yönetimi ile ilgiliydi. Bu kapsamda heyet Irak Planlama Bakanlığı ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

Konuya ilişkin Rûdaw haber ajansına  konuşan Irak  Planlama Bakanlığı sözcüsü Abdulzehra Hindawi, "Toplantı üç saat sürdü ve ulusal düzeyde gümrük politikasıyla ilgili birçok önemli konu tartışıldı” dedi.

Erbil ve Süleymani havalimanları Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki tüm sınır kapıları, limanlar ve hava yollarının idaresinin ayrıntılı olarak ele alındığını kaydeden Hindawi, “Taraflar devletin bu önemli geçiş noktalarının yönetimi konusunda görüş alışverişinde bulundu. Sonuçta iki taraf arasında bir anlaşmaya varıldı” diye konuştu.

Toplantıda tarafların bu tüm geçiş kapılarının yönetimi konusunda ortak bir görüşe sahip olduğunu belirten Abudulzehra Hindawi, “Toplantıdan çıkan sonuçları denetlemek üzere bir komisyon oluşturuldu. Yeni yılın ilk ayında alınan kararların uygulanıp uygulanmadığını görüşmek üzere bir toplantı daha yapılacak. Bu şekilde üzerinde anlaşmaya varılan maddeler uygulamaya konulacak ardından Bakanlar Kurulu’na rapor sunulacak” dedi.

Sözcü Hindawi, bu adımın ithalat ve ihracatın yanı sıra gümrük tanımlarının birleştirilmesi ve sınır kapılarında devam eden sorunların çözümünde önemli bir dönüm noktası olacağını söyledi.

Irak hükumetinin sınır geçişlerini elektronik hale getirmeyi planladığını belirten sözcü Hindaw, “Hükumet bu konuda gerçekten çok ciddi, özellikle sınır kapılarındaki otorite konusunda” diye ekledi.

Nüfus sayımı 20 Kasım 2024'te

Irak Planlama Bakanlığı olarak nüfus sayımı projesine büyük önem verdiklerini kaydeden Hindawi, “Bizim her alanda veriler elde edebilmek için nüfus oranını bilmemiz gerekiyor ancak elimizde gerekli net sayı ve veri yok. Nüfus sayımı için tüm hazırlıklarımızı sürdürüyoruz, 20 Kasım 2024’te genel nüfus sayımı yapmayı planlıyoruz. Bunu hayata geçirmek için bir yıldan az bir süremiz kaldı ve dolayısıyla güçlü bir altyapı oluşturmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Hindawi, nüfus sayımı için doldurulacak formlarda “etnik köken” bölümünün de kaldırılacağını söyledi.