İran Genelkurmayı Ankara'yla görüşmesi Kürdistan'ın bağımsızlık referandumunu görüştü

İran Genelkurmayı Ankara'yla görüşmesi Kürdistan'ın bağımsızlık referandumunu görüştü

Ankara’ya 9 kişilik üst düzey askeri heyetle gelen İran Genelkurmay Başkanı Bakıri’nin ziyaretinde, Türkiye-İran işbirliği arayışının yanısıra, Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından 25 Eylül'de yapılacak olan bağımsızlık referandumu, PKK/PJAK konuları görüşüldü.

Tahran’dan 38 yıl sonra genelkurmay başkanı düzeyinde ilk resmi ziyarette dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile görüştü. Erdoğan’ın Bakıri’yi kabulü sırasında, Külliye’de İran heyetinde yer alan askeri ve siyasi temsilcilerle alt düzeyde toplantılar yapıldı.

İran heyeti ile görüşmelerin, kamuoyuna yansıyan konuların ötesinde çok daha geniş kapsamlı bir çerçevede gerçekleştirildiği belirtiliyor. Bakıri’nin ziyareti, Arap coğrafyası ve Ortadoğu’da güvenliğin sağlanmasında kritik konumdaki iki ülkenin işbirliği arayışlarıyla öne çıkmış durumda. Askeri heyetler nezdinde yapılan görüşmelerde Suriye ve İdlib’deki gelişmeler üzerinde ağırlıklı durulurken, halen Katar krizi ardından Körfez ülkeleri arasında Mukteda el Sadr’ın temasları doğrultusunda yaşanan gelişmeler de özellikle heyetteki siyasi temsilcilerin temaslarında öne çıkan konular arasında.

İki ülkenin referandum endişesi

Halen Haşdi Şabi’nin ulusal ordunun bir parçası haline getirildiği Irak’ta İran’ın hamlelerinden duyulan endişe gündeme gelecek. Yine siyasi açıdan Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde beklenen referandumun bölgede yol açabileceği sonuçlar da detaylı olarak çalışılıyor. Özellikle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun bağımsızlık referandumuna destek açıklamasının İran’ı, bölgeye yönelik endişeye sevkettiği belirtiliyor.

Kürdistan referandumu mümkün değil

Tümgeneral Bakıri, İran medyasına yaptığı açıklamada, Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Irak’tan ayrılmasını öngören bağımsızlık referandumunu Türk yetkililerle özel olarak ele aldıklarını söyleyerek,  "Böyle bir şey olursa, bu yeni bir gerilimin başlangıcı olur ve komşu ülkeleri olumsuz etkiler. Bu yüzden iki ülke bunun mümkün olmadığını ve yapılmaması konusunda ısrarcılar" diye konuştu.