Guam adasında Kürtlerin ne işi vardı?

Guam adasında Kürtlerin ne işi vardı?
ABD ile Kuzey Kore arasındaki füze krizinin merkezi durumunda olan ve son günlerde dünya gündeminden düşmeyen Guam adasının yakın tarihinde Kürtleri de yakından ilgilendirdiği ortaya çıktı. 

Hürriyet gazetesinden Gökçe Aytulu, Kürtlerin Guam adasına nasıl gittiklerini yazdı. Aytulu'nun yazısı şöyle:

"Guam adası ABD’nin en önemli hava üslerinden birine, Andersen Hava Üssü’ne ev sahipliği yapıyor.

Amerikan’ın en batısındaki toprağı durumundaki adada Amerikan askerleri de en büyük gelir kaynaklarından birini teşkil ediyor. Üslerde görevli askerler genellikle hafta sonu izinlerini adanın Tumon, Tamuning gibi en güzel plajlarının bulunduğu otellerde geçiriyor. 

Bu üs, 1996 yılında ‘Pasifik Sığınağı’ isimli çok önemli bir operasyona imza attı. Eski Ankara Büyükelçisi Ricciardone’nin koordine ettiği gizli operasyonla 6000’i aşkın Güney Kürdistanlı Kürt, Batman’a geçip buradan hava köprüsüyle Guam’a getirildi.

ABD’nin, Türkiye’nin de yeşil ışık yakmasıyla Saddam Hüseyin rejiminden kaçırıp Guam’a getirdiği Kürtler, bu üste ‘Guama’a hoş geldiniz’ afişleriyle karşılandı. Tek tek sağlık kontrolünden geçirilip Teksas, Tennessee, Michagan gibi eyaletlere gönderilmeden önce bir süre adada misafir edildiler.

Kürtlerin ABD'deki başkenti

Guam’a getirilen Kürt kafilenin en kalabalık kesimi Tennessee eyaletinin Nashville kentine yerleşti. Kent halkı onları ‘Guam Kürtleri’ olarak bildi. Bugünse BBC, ‘Nashville için Kürtlerin ABD’deki başkenti’ tanımını kullanıyor.

Operasyonun askeri koordinatörü ABD’li tümgeneral John Dalleger, “Şüphesiz ki bu operasyonun başarısı insani çabalar konusunda ileride rol model olacaktır” diyordu.

ABD, her ne kadar ‘Pasifik Sığınağı Operasyonu’nu insani açıdan büyük bir zafer olarak görse de bu konuda farklı iddialar da var. Operasyonun insani bir amaçtan çok Saddam Hüseyin’i devirmek için yapıldığını, üsse getirilenlerin bir süre eğitildikten sonra Kürdistan'a gönderilip ABD için çalışmaya başladığı, hatta aralarında PKK'nin yönetim kadrolarında yer alanlarında bulunduğu, bu iddialar arasında yer aldı.

Fakat bu konudaki eldeki tek somut gerçek ‘Guam Kürtleri’nin artık Guam’da yaşamıyor olmaları. Yerel gazeteciler, 1996’da adaya getirilen Kürtlerin Guam’ın içinde değil de ABD üslerinde birkaç ay konakladıklarını, buradan da ABD’ye gönderildiklerini söylüyorlar."