İran, Şengal dağlarını ele geçirmek istiyor

İran’ın Haşdi Şabi Şii milis örgütlenmsiyle Şengal dağlarını ele geçirmek istediği belirtildi. İsraili bir araştırmacıda böyle olması durumunda İsrail’in güvenliğinin tehlikeye girdiğini söyledi.

İran, Şengal dağlarını ele geçirmek istiyor

 İran’ın Haşdi Şabi Şii milis örgütlenmsiyle Şengal dağlarını ele geçirmek istediği belirtildi.


İsraili bir araştırmacıda böyle olması durumunda İsrail’in güvenliğinin tehlikeye girdiğini söyledi.


Haftalık Bas Soranî Gazetesi’nde yer alan habere göre, İran, Haşdi Şabi aracdılığıyla Şengal’i ele geçirip Şengal’ın en yüksek dağı Çil Mêra’ya konumlanmak istediğ belirtildi.


Bas’a konuşan Şengal Cephesi Peşmerge Komutanı Qasim Şeşo, Haşdi Şabi’nin Peşmerge kontrolünde olan dağları ele geçirmek istediğini ancak Peşmerge Güçleri’nin buna izin vermeyeceğini söyledi.


Qasim Şeşo, düşmanın gözünü Şengal dağlarına dikmesinin temel nedenin bu dağların savaş için stratejik değerde olduğunu söyledi.


"İran'ın Şengal dağlarına hakim olması bölge için ciddi bir tehdit"

Şengal Kaymakamı Mehma Xelîl de konu hakkında şunları söyledi:
“Saddam Hüseyin Körfez Savaşı sürecinde Şengal dağına İsrail’e bir kaç füze fırlatmıştı. Eğer bu dağlar Haşdi Şabi ve İran’ın eline geçerse İsrail’inde güvenliği tehlikeye düşer”


Haşdi Şabi’nin Şengal dağlarını ele geçirmesiyle bölge için ciddi tehditler oluşturacağına dikkat çeken Mehma Xelîl, Şengal dağlarını ele geçiren gücün bölgeye de hakim olacağını söyledi.


Diğer taraftan İsrail Araştırmacısı Aydin Kohên de Haşdi Şabi’nin Şengal dağlarını ve çevresini ele geçirmesiyle bölge için ciddi tehditler oluşturacağını söyoledi.
İsrail medyasına göre İsrail lobisi’nin ABD’de Haşdi Şabi’nin bölgeye yerleşmemesi için ABD’ye baskı uyguladığı belirtiliyor.