IŞİD, 12 yaş ve üstü erkek çocukları DSG kamplarından kaçırıyor

DSG'nin IŞİD'lerin tutulduğu kamplarda radikalleşmeyi önlemek için çocuk rehabilitasyon merkezi açması üzerine IŞİD yeni bir karar aldı. Yeniden yapılanmaya çalışan IŞİD, El Hol ve Roj kamplarındaki erkek çocukları kaçırmaya çalışıyor.

IŞİD, 12 yaş ve üstü erkek çocukları DSG kamplarından kaçırıyor

IŞİD, Rojava Kürdistanı’nda bulunan El Hol ve Roj kamplarında yaşayan 13 yaş üstü erkek çocukları “örgüte eğitimli eleman kazanmak” gerekçesiyle kaçırma faaliyetine hız verdi. IŞİD’in kararında, Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) 12 yaş ve üstü erkek çocuklarını, radikalleşmeyi ve cinsel istismarı engellemek için Haseke'nin Urkiş bölgesinde kurulan Rehabilitasyon Merkezi’ne yerleştirilmesinin etkili olduğu öğrenildi.

Kamplardan çıkarılan çocuklar İdlib'de saklanıyor

IŞİD’in finansmanı ile kamplardan çıkartılan erkek çocukların sayılarının 40’a yaklaştığı ve özellikle İdlib’de örgüt militanları tarafından saklandıkları öğrenildi. Kaçırılan 12 yaş ve üstü çocuklar arasında Türkiye'nin yanı sıra Rusya, Çeçenistan ve Özbekistan gibi pek çok ülkenin vatandaşı çocuk bulunduğu belirtildi

Örgüte sosyal medyadan finansman sağlanıyor

IŞİD, “askeri eğitim almış, radikalleşmiş” çocukların kamplardan kaçırılması için sosyal medya uygulamaları üzerinden yardım toplama çağrısı yapıyor. IŞİD yanlısı hesapların kitlesel fonlama çağrılarında en çok tercih edilen para transferi yöntemleri arasında Tether, QIWI ve Paypal bulunuyor. Lakin IŞİD’in “referansla" üye kabul ettiği sosyal medya uygulamalarında Türkiye, Almanya, Avusturya, Rusya, Tacikistan ve Mısır’dan gönderilecek yardım paralarının, "elden teslim edilebileceği" de ifade ediliyor.

Para, sanal cüzdanlar üzerinden Türkiye’ye geliyor

IŞİD’e finans sağlama ve aktarılması konusunda köklü ve geniş ağdan söz etmek mümkün. Örneğin Kazakistan’dan örgüte finans desteğinde bulunacak bir kişi, “kaspi bank” (sanal para cüzdanı) aracılığıyla Türkiye’ye kripto para yönlendirebiliyor. Özellikle Ankara, İstanbul, Gaziantep, Kırşehir, Adana ve Hatay’da Türkiye, Irak ya da Suriye vatandaşları tarafından kurulan iş yeri sahiplerinin “uluslararası sanal para cüzdanlarına” (döviz bürosu, kuyumcu, baklavacı, oturma grubu/ev eşyası vs.) kripto para ulaşıyor. Söz konusu paralar, IŞİD’li kadın ve çocukları "kurtarmak" için aracılarla Suriye’ye gönderiliyor. Türkiye’nin, terörün finansmanını engelleme çabası çerçevesinde bu finans yöntemini kullanan kişileri tespit ederek güvenlik güçlerine bildirdiği de, MASAK raporlarına yansıyan bilgiler arasında.

IŞİD’li kadın ve çocukların kamplarına girmek zor değil

Bölgede faaliyet gösteren kaçakçılar, tankerle su getirme, yardım dağıtma ve gıda dağıtımı gibi gerekçelerle IŞİD’li kadın ve çocukların tutulduğu El Hol ve Roj kamplarına girebiliyor. Binlerce metrekarelik kampların tamamının DSG güçlerince denetlemesi mümkün olmuyor. Özellikle kamyon, su tankerleri gibi büyük araçlarla kamplara girebilen kaçakçılar, sayıları belli olan erkek çocukları çıkarken gizli bölmelerde kaçırıyor.

Erkek çocuklar rehabilitasyon merkezine götürülüyor

IŞİD'in bu faaliyete hız vermesinin sebebi, kamplarda bulunan çocukların radikalleşmelerinin önlenmesi amacıyla DSG tarafından bölgede bir rehabilitasyon merkezi kurulması. DSG, 12, 13 yaş ve üzerindeki çocukları El Hol ve Roj kamplarından alarak, güvenlik önlemleri altında bölgedeki rehabilitasyon merkezine götürüyor. Çocuklar burada psikolojik destek alıyor.

Erkek çocuklara cinsel istismarın önüne geçilmesi amaçlanıyor

DSG'nin özellikle 12-13 yaş ve üstü çocukları kamptan çıkarmasının temel nedenlerinden biri de, IŞİD’e yakın hesaplarda genç kadınların 12 yaş ve üstü erkek çocuklarla “imam nikahı ile cinsel birliktelik” yaşamalarının "örgütün genişlemesi açısından önemli olduğunun" vurgulanmasından kaynaklanıyor.