IŞİD, Ekonomi Tarihinin En Büyük Dolandırıcılığını Yapıyor

IŞİD, Ekonomi Tarihinin En Büyük Dolandırıcılığını Yapıyor

Yaklaşmakta olan Rakka Operasyonu öncesi IŞİD, Suriye’de elinde bulundurduğu Rakka ve Deirezzor gibi bölgelerde yeni basılan para biriminin kullanılacağını belirtti.

Elinde bulundurduğu petrol sahalarında üretim yapamayan ve petrol satışı gerçekleştiremeyen IŞİD, kontrol ettiği bölgelerde yeni tanıttıkları para birimlerini kullanmayı zorunlu hale getirdi. Ekonomi Bakanlığı görevini görmekte olan IŞİD Para Otoritesi tarafından yapılan duyuruya göre, Haziran ayı itibariyle 3 çeşit para kullanılacağı bildirildi. Söz konusu duyuruda paraların Kuruş, Dirhem ve Dinar olarak adlandırılan paraların içerikleri ve maden ağırlıkları da tanıtıldı. Buna göre IŞİD Kuruşunda 6 gram bakır, IŞİD Dirheminde 3 gram gümüş, IŞİD Dinarında ise 4,25 gram altın kullanıldığı belirtildi. Gümüş dirhemlerin 100 bakır kuruş ettiği IŞİD paralarının en değerlisi olan Altın Dinar ise 85 Gümüş Dirheme eşitlendi.

Petrol Kaçakçılığı Yapamayınca Dolandırıcılığa Başladılar

Paralarda değerli madenler kullanılmasının nedenini kriz dönemlerinde değerini koruması olarak açıklayan IŞİD Para Otoritesi, madeni paraların kağıt paraların aksine gerçek bir değeri olduğu yönünde bilgilendirmelerde de bulunuyor.

Ekonomi Tarihinin En Büyük Sahtekarlığı

IŞİD’in, para birimi değişikliğine gitmesindeki en büyük sebep olarak örgütün elinde bulundurduğu topraklardaki finansal çöküş olarak gösteriliyor. Bir başka etken de petrol üretim sahaları ve petrol rafinerilerinden bazılarını kaybeden; kalan petrol sahası ve rafineleri ise bombardımanlar sonucu vurulan IŞİD’in petrol satışı yapamaması olarak gösteriliyor. IŞİD’in bastığı ve kullanımı zorunlu olan madeni para üretimi, küresel çapta bir geçerliliği olmaması nedeniyle de ekonomi tarihinin en büyük finansal dolandırıcılıklarından biri olarak görülmekte.