IŞİD Kerkük'te Kakai Kürtlerine saldırdı

IŞİD Kerkük'te Kakai Kürtlerine saldırdı

 IŞİD, Kerkük’ün Dakuk ilçesindeki Kakayi Kürtleri’ne ait köyleri hedef aldı.

Irak eski Başbakanı Haydar Abadi, Aralık 2017’de IŞİD’in tamamen yenildiğini belirterek, IŞİD’e karşı zafer ilan etmişti.

IŞİD halen bir çok kentte Irak güvenlik güçlerine saldırmaya devam ediyor. IŞİD’in saldırıları özellikle Diyala, Kerkük, Ninova ve Enbar’da yoğunlaştı.

Örgüt mensupları son bir hafta içinde Dakuk sınırındanki 6 köye saldırı düzenlendi. Örgütün hedefindeki son yer ise Dakuk’taki Kakayi Kürtleri’ne ait Topzaweyi köyü oldu.

Bölgede güvenlik güçlerinin olmamasından dolayı köylüler 8 örgüt mensubunun saldırısına uğradı.

Rûdaw’a konuşan Topzaweyi köyü sakini Hüseyin Etiye, “IŞİD mensuplarının RPG silahıyla ateş açtı. Saldırıda evimize 2-3 mermi hedef alındı. Silahımı alarak evimin çatısına çıktım. Sesleri geliyordu ve onlara ateş etmeye başladım. Onlar da bana karşılık verdi. Kurşun izleri evimin duvarında var. Sonra köylüler geldi ve onlarda IŞİD’lilere saldırmaya başladıktan sonra onları köyümüzden çıkartmayı başardık” dedi.

Köye saldıran 8 örgüt mensubu, yere 3 bomba döşedikten osnra RPG silahlarla saldırıya geçti. Köylüler ve IŞİD’liler arasında yaşanan çatışma yarım saat sürdü. Çatışmanın şiddetlenmesinin ardından da örgüt mensupları geri çekilmek zorunda kaldı.

Sermed Reşid adlı vatandaş, IŞİD’in bölgelerindeki faaliyetlerinin artığını belirterek, “Sayıları artmasaydı nasıl buraya kadar gelebilirler. Köyümüzün karşı tarafı hepsi çöl ve hiçbir güçte orada yok. Onlara karşı çıkacak kimse yok” diye konuştu.

Topzaweyi köyünün yanı sıra Kakeyiler’e ait Zenkeri köyü de IŞİD’in tehditi nedeniyle boşaltılmış durumdadır. Kakayiler bu sınırda örgütün öncelikli tehditi altındaydılar.

Bölgedeki vatandaşlar ise güvenlik güçlerinin olmamasından dolayı kendi güvenliklerini sağladıklarını dile getirdi.

Rûdaw’a konuşan Zenkeri köyünden Necip Faris, “Köyümüzden 34 ev boşaltıldı. Şu anda sadece 13 ev kaldı. Peşmerge olduğunu dönemde buraları çok iyiydi. Çünkü peşmerge öndeydi ve kendimizi güvende hissediyorduk. Ancak şimdi hiç kimse yok” diye konuştu.

16 Ekim 2017 olaylarının ardından Irak ve Heşdi Şabi güçleri başta Kerkük olmak üzere tüm tartışmalı bölgelere girmişti. Söz konusu güçlerin bu bölgelere yerleştirilmesiyle bağımsızlık referandumuna destek veren tüm Kürtler ile bazı Arap ve Türkmenler de evlerini terketmek zorunda bırakıldı.