IŞİD konvoyu Badiye'de sıkıştı

IŞİD konvoyu Badiye'de sıkıştı

 IŞİD mensuplarını Deyr ez Zor ve Irak sınırına taşıyan konvoy, Suriye’nin Badiye bölgesinde koalisyona bağlı savaş uçaklarının hedefi oldu.

Yerel kaynaklar, 300 IŞİD mensubunun ve ailelelerinden oluşan 300 siville birlikte Deyr ez Zor’a ulaştığını bildirirken, Suriyeli muhaliflere yakın bir kaynak ise 12 otomobille onlarca kişinin IŞİD’in kontrolündeki Deyr ez Zor’un batısına geçtiğini belirtiyor.

Uluslararası koalisyon, IŞİD’in belirlenen yerlere gitmelerini ve yerleşmelerini kabul etmeyeceğini ve IŞİD’e ait konvoyun Irak sınırına geçmesine izin vermeyeceklerini açıklamıştı.

IŞİD'le Mücadelede Koalisyon Güçleri Sözcüsü Albay Ryan Dillon “Yaptığımız ilk şey, onların ana yollardan geçişini engellemek oldu. Ayrıca bir köprüyü imha ederek daha fazla doğuya doğru ilerlemelerini engelledik. Sonra, tahliye girişimlerini kırmaya çalıştık. Bana göre, gayet başarılı bir iş çıkardık. Çok sayıda IŞİD üyesi öldürüldü, bazı grupların teöristlerin bulunduğu bölgeye ulaşmalarına izin vermedik’’ dedi.

Hizbullah ise yaptığı açıklamada, koalisyonun vurduğu obüslerde IŞİD’lilerin yanı sıra, çoğunlukla IŞİD mensuplarının aileleri ve akrabalarından oluşan sivillerin olduğunu belirtti.

Koalisyon güçleri ise IŞİD üyelerinin Irak sınırına yaklaşmaları halinde vuracaklarını açıkladı.

IŞİD mensuplarını taşıyan konvoyun diğer örgüt elemanlarıyla buluşmasına izin vermeyeceklerini yineleyen Albay Ryan Dillon, şunları belirtti:

“IŞİD’i taşıyan otobüsleri koalisyon olarak gözlemliyoruz. Onların terörist gruplara ulaşmalarına ve tahliye edilmelerine izin vermiyeceğiz. İki gün önce başarılı bir operasyonla IŞİD’lileri taşıyan 20 otomobili hedef aldık. 50 IŞİD üyesi öldürüldü. Bu bombardımanları sürdüreceğiz. Biz konvoyun, terörist arkadaşlarına veya Irak sınırına ulaşmasına müsaade etmeyeceğiz.’’

Geçtiğimiz günlerde Suriye - Lübnan sınır bölgesinde sıkışan IŞİD mensupları, Suriye ordusundan askerlerin cenazelerini geri verme karşılığında Suriye yönetimi ve Lübnan'daki Hizbullah güçleri ile bir anlaşma yapmış ve otobüslerle tahliye edilmelerine izin verilmişti.

Ancak ABD, örgütün geri kalanı ile buluşmaları durumunda tekrar çatışmalara girişecek olmalarından dolayı konvoydaki IŞİD'lilerin hükümet kontrolündeki alanın dışına çıkmalarına engel oluyor.