İsveç'te Kuran tekmelendi, Irak büyükelçiye 'ülkeyi terk et' dedi

Kurban Bayramı'nın birinci gününde Stokholm'ün ana camisinde Kur’an yakan Salwan Momika, bu kez Irak'ın Stokholm Büyükelçiliği önünde Kuran'ı Kerim ve Irak bayrağını ayaklarının altına alarak İslam dinine hakaret etti.

İsveç'te Kuran tekmelendi, Irak büyükelçiye 'ülkeyi terk et' dedi

Irak ile İsveç arasında diplomatik gerginliğe neden olan Salman Momika, bugün saat 13:00’te bir arkadaşı ile birlikte Stokholm’deki Irak Büyükelçiliği’ne geldi.

Öncesinde sosyal medya üzerinden 21 saniyelik bir video paylaşan Momika, büyükelçilik önünde Kur’an-ı Kerim’in yanı sıra  Irak bayrağını, Şii lider Mukteda es-Sadr ve İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in de posterlerini ateşe vereceğini söyledi.

Bölge polisler tarafından koruma altına alınırken Momika ve arkadaşı büyükelçiliğe yaklaşık 30 metre mesafedeki bir çimenliğin üzerinde durdu.

Burada toplanan kalabalığı tepkisine rağmen Kur'an-ı Kerim'i ve Irak bayrağını yere atıp üzerine basan Momika, İslam'a hakaret içeren sözler sarf etti.

Olay yerinde toplanan kalabalık Momika'yı yuhaladı. Kalabalıktan bir kişi, “Sen bir köpeksin!” diye bağırdı.

Momika, Iraklı Şii lider Mukteda es-Sadr ile İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in de posterlerini yere atarak ayaklarını sildi, daha sonra Irak bayrağını yaktı.

Momika, İsveç Parlamentosu önünde de Kur'an-ı Kerim yakmak için polisten izin istemişti.

Irak, İsveç Büyükelçisi'nden ülkeyi terk etmesini istedi

Irak hükümeti Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırılardan dolayı İsveç Büyükelçisi Jessica Svardstrom'a ülkeden ayrılması gerektiğini iletti.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Dışişleri Bakanlığı’na ayrıca Irak’ın İsveç Büyükelçiliği Maslahatgüzarını da geri çekmesi yönünde talimat verdi.

Stockholm Camisi önünde de Kur'an-ı Kerim yakmıştı

Momika, 28 Haziran'da, Kurban Bayramı'nın birinci gününde Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kur'an-ı Kerim yakmıştı.

İsveç yönetimi olayla ilgili soruşturma başlatmıştı.

Tepkilerin ardından İsveç polisi, Kur'an-ı Kerim yakma eylemini gerçekleştiren Momika hakkında "halkı tahrik" suçundan şikayette bulunduklarını açıklamıştı. Yüksek yargı ise, polisin Kur'an-ı Kerim yakma yasağını kaldırmıştı

İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonları

Aşırı sağcı Rasmus Paludan da 2022'de Malmö, Norköpin, Jönköping ve başkent Stockholm'de Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonlarını sürdürmüştü.

Paludan'ın durdurulmasını isteyen göstericiler de yollarda lastikler yakarak polise taşlarla saldırmıştı. Olaylarda 104 polis ve 14 gösterici yaralanmış, 20 polis aracı yakılarak tahrip edilmişti.

İsveç'in başkenti Stockholm'de 21 Ocak'ta Paludan, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakmıştı. Kalabalık polis korumasında gerçekleştirilen eylem sırasında Paludan'ın yanına kimsenin yaklaşmasına izin verilmemişti.