Jeffrey’nin Kürtlere yönelik tavsiyeleri ne anlama geliyor?

Washington çevreleri, ABD'nin Eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin Kürtlere yönelik "tavsiyelerinin" Trump yönetiminden yeni Joe Biden yönetimine siyasi bir "emanet" tanımlamalarının ötesine geçilmesi olarak yorumluyor.

Jeffrey’nin Kürtlere yönelik tavsiyeleri ne anlama geliyor?
Söz konusu ABD çevrelerine göre, Jeffrey'nin Suriye rejimine akan petrolün kesilmemesi maddesi ile Suriyeli Kürtlere yönelik uyarılarının bu konuda önceki tavsiyelerinden geri adım attığını ortaya koyuyor. Bu, Washington'un Suriye dosyasını bir bütün olarak ele alması hususunda beklenebilecek değişikliklerin siyasi bir duyurusudur. Kürtlere öğüt vermeye çalışarak orta konumda görünmeye çalışan Jeffrey, Suriye Demokratik Güçlerinin (DSG) bel kemiğini oluşturan Suriye Kürtlerinin ya da en azından YPG’nin, Ankara ve Washington'un terör örgütü olarak sınıflandırdığı PKK’ye destek verdiği sürece Türkiye'nin bakış açısını açıkça desteklediğini de gizlemiyor.
 
Jeffrey’nin Kürtlere, egemenlik haklarının değil, siyasi haklarının tanınması için rejimle diyaloglarını geliştirme tavsiyesinde bulunması, onlara karşı herhangi bir Türk tırmanışından bir çıkış yolu sunuyor. Petrol akışının kesilmemesi tavsiyesi Trump yönetiminin, ABD askerlerinin rejimin petrol kaynaklarını kontrol etmesini engellemesi hususunda öne sürdüğü nedenleri geçersiz kılıyor. “Kürt devleti” tehdidinin sınırlarından kaldırılmasıyla birlikte, İran’ın nüfuz politikası ile yüzleşmek de bir Türk meselesi haline gelecektir. Öte yandan halihazırda Suriye krizinde siyasi çözüme yönelik herhangi bir iyimserlik de mevcut değil.
 
Bu çevreler, ABD Dışişleri Bakanlığı ekibindeki Suriye dosyasından sorumlu birçok yetkilinin yakın zamanda Kürtlere Moskova'ya yönelmelerini tavsiye ettiklerini ortaya koyuyor. Söz konusu yetkililer Biden yönetiminin esas olarak terörizmle yüzleşmekle sınırlı kalacak olan politikaları sebebiyle Suriye dosyasında kayda değer bir düşüşe şahit olunmasını bekliyorlar. Öte yanda İran varlığıyla yüzleşmek diğer oyuncular için bölgesel bir sorun olacak. Bahse konu çevrelerin aktardığına göre Jeffrey, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Joel Rayburn'a, Suriye dosyasını görüşmek üzere Washington'daki Rus büyükelçisiyle buluşmasına eşlik etti. Diğer yandan bir Amerikan şirketinin, 16 Nisan - 16 Mayıs tarihleri arasında Suriye'de yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerini denetlemek için Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Anayasa Komitesi ekibini eğiteceği belirtiliyor.  Jeffrey, Esad'ın Biden yönetimi altında iktidarda kalmasının Suriye'ye istikrarın geri dönmesi için kaçınılmaz bir sonuç olabileceği görüşüne karşı çıkmıyor.
/ Şarkul Avsat