Kerkük Valisi Kerim BBC'ye konuştu: 'Niye bayrak çektiniz' diyorlar ama bu onların ülkesi değil!

Kerkük Valisi Kerim BBC'ye konuştu: 'Niye bayrak çektiniz' diyorlar ama bu onların ülkesi değil!

Kerkük Valisi BBC Türkçe servisinden Hediye Levent'in, Kerkük'ün statüsüyle ilgili sorularını yanıtladı. Kerim, Kerkük'ün statüsünde iki referandumun belirleyici olacağını, bunlardan ilkinin Kerkük'ün de katılmaya karar verdiği KBY bağımsızlık referandumu olduğunu, diğerininse daha sonra ve gerekli koşulların oluşmasının ardından yapılacak olan Kerkük'ün statüsüyle ilgili oylama olduğunu belirtti. Kerim, ayrıca bayrak meselesinin sadece Kerkük'ü ilgilendirdiğini, diğer ülkeleri ilgilendirmediğini vurguladı.

Kerim, Kerkük'ün statüsü ilgili şunları söyledi:

"İki farklı referandum yapacağız. İlk referandum; Kürdistan'ın bağımsızlığı için ki, buna Kerkük de katılacak. Kerkük, tartışmalı bölge olarak kabul ediliyor. Kürdistan bölgesi, Kerkük'te Bağdat ile aynı haklara sahip.

Demografi

Kerkük'ün Arap vilayeti göstermek için demografisine müdahale edildiğini ve eski duruma dönülmesi için gerekli çalışmaların yapılacağını vurgulayan Kerim, Kerkük demografisi ile ilgili önemli bilgiler verdi:

"Irak anayasasının 140'ncı Maddesi olarak bilinen bir maddesi var. Bu madde, Kerkük'ün nihai statüsü ile ilgili ve üç bileşeni var. İlk bileşen normalleştirme; yani, daha önce şehirden sürülmüş olan Türkmenlerin, Kürtlerin geri gelmesi.

İkincisi; demografinin değiştirilmesi amacıyla başka yerlerden getirilenlerin yani Arapların geldikleri yerlere dönmesi.

(Üçüncüsü de) Kerkük'ün eski sınırlarına döndürülmesi çünkü, Kerkük'ün demografisinin değiştirilmesi ve çoğunluğun Arap olması amacıyla yarısı alındı ve başka bölgelere katıldı. Bu nedenle bunun da tamamlanması gerekiyor. Çemçemal, Kelar, Kefri, Tuzhurmatu… Bunların hepsi Kerkük sınırları içindeydi, şimdi öyle değiller. Bunların geri döndürülmesi ve Kerkük'te yer alması gerekiyor.

Bu bittikten sonra halletmemiz gereken esaslarımız var; Kerkük'te kaç kişinin yaşadığını saptamak… Çünkü Kerkük'ün nüfusu arttı tüm bunlardan sonra.

Bir de Kerkük'ü daha Arap göstermek için Kerkük'e eklenen Bir Arap bölgesi var. Bu bölgenin de kendi asıl bölgesine dönmesi gerekiyor. Adı Zab bölgesi ve hiçbir zaman Kerkük'e dahil değildi.

Tüm bu esaslar tamamlandıktan sonra bir referandum yapılacak. İnsanlar Kerkük'ün Kürdistan'ın bir parçası mı olacağına, kendi başına bir bölge haline mi geleceğine ya da Bağdat tarafından yönetilecek bir yer olarak mı kalacağına - ki bunu kimse istemiyor - karar verecekler."

Kerkük Valisi Kerim, bayrağın bir kriz nedeni olmadığını, Kerkük'ün kendisi ile ilgili bir durum olduğunu ifade etti.

Anayasa

Kerim ayrıca, önümüzdeki genel seçimlerle oluşacak olan yeni Kürdistan Parlamentosunun, Kürdistan için Türkmenler, Araplar, Hristiyanlar, Ezidiler, eğer varsa Şiiler gibi dini azınlıkların haklarını da kapsayan, kendi temsilcilerini Kürdistan parlamentosuna nasıl seçeceklerini belirleyen, başkanlıkta, bakanlar kurulunda nasıl temsil edileceklerini belirleyen yeni bir anayasa yazması gerektiğini dile getirerek sözlerine şöyle devam etti: 

"Bir çeşit ademi merkeziyetçilik için otonomi lazım. Örneğin, çoğunluk Türkmen ise yerel konseyleri olması, kendi işlerini yürütmek için kendi bütçelerini ihtiyaçlarına göre kullanmaları için otonomiye sahip olmalılar. Bu nedenle ademi merkeziyetçilik ve federalizm ile gitmemiz lazım."

 

Bayrak meselesi

Kerim, bayrak meselesiyle ilgili olarak, "Bayrak yarışı Orta Doğu'da herkesin kompleksi. Biz buraya bayrağı çekiyoruz, diğer ülkeler "niye bayrak çektiniz" diyorlar. Onlara ne, bu onların ülkesi değil!" dedi.