Kılıçdaroğlu Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerleri için ne söyledi?

İdam edilen Kürt lider Şeyh Said ve arkadaşlarının naaşlarının yerlerinin açıklanması amacıyla CHP lideriyle bir görüşme gerçekleştiren CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile bir görüşme gerçekleştirdi. Şeyh Said ve Arkadaşları Derneği Başkanı Mehmet Kasım Fırat, Kılıçdaroğlu’nun naaşların yerinin hâle bilinmesinin “cumhuriyetin bir ayıbı olarak” nitelediğini söyledi.

Kılıçdaroğlu Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerleri için ne söyledi?

Şeyh Said ve 46 arkadaşının idamının üzerinden 96 yıl geçmesine rağmen mezarlarının yeri hâlâ bilinmiyor.

Geçtiğimiz hafta Şeyh Said ve Arkadaşları Derneği ile Diyarbakır Barosu, İçişleri Bakanlığı'na Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanması için idari başvuruda bulundu. 

BasNews’e konuşan Şeyh Said ve Arkadaşları Derneği Başkanı Mehmet Kasım Fırat, Dışişleri Bakanlığı’na verilen dilekçeye resmi prosedürde belirlenen bir aylık süre zarfında olumlu cevap verilmemesi halinde Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açacaklarını söylüyor ve sonuna kadar bu konuda ısrarlı olacaklarını belirtiyor.

Fırat: Kılıçdaroğlu bana "bu cumhuriyetin bir ayıbıdır" dedi

Bir yandan İçişleri Bakanlığı'na başvuran Mehmet Kasım Fırat, diğer yandan siyasi partiler ile de görüşmelere başladığını belirtiyor.  Fırat, resmi olarak CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile bir görüşme yaptığını söylüyor: “Görüşmemiz olumlu bir havada geçti ve Kılıçdaroğlu’nın sözleri  bana güven verdi. Bazı şeyleri kabullendi. Görüşmemizde bana, ‘bu olay 100 senelik bir olaydır, naaşların hala verilmemiş olması Türkiye’nin aynı zamanda cumhuriyetin bir ayıbıdır’ dedi”

Kılıçdaroğlu’nun görüşmede yapılan hatalardan dönülmesi gerektiğini söylediğini dile getiren Mehmet Kasım Fırat “Ben bu konuda müspet düşünüyorum. Sayın Kılıçdaroğlu’nun yapabilecekleri var” şeklinde değerlendirdi.

Ancak siyasi partilerin özellikle CHP’nin bazı ortaklarının milliyetçi ve soven tavırlarının olması, yine parti içerisinde bazı Kemalist düşüncelerden ötürü sözünü yerine getirmesinin kolay olmayacağını sözlerine ekliyor: “Bütün bunlara rağmen Kılıçdaroğlu’nun olumlu düşündüğüne inanıyorum.”

Mehmet Kasım Fırat, görüşmede Kılıçdaroğlu’nun “helalleşme” sözlerine de atıfda bulunduğunu  belirerek “Kendisine eğer helalleşilecekse Cumhuriyet döneminin en önemli ismi ve olayı Şeyh Said olayıdır. Buradan başlanılmalıdır dedim kendisine. Sayın Kılıçdaroğlu bu konuları kabul ediyor. Onun adına konuşmam doğru olmaz ama bir yorum ve izlenim olarak bana konuşmaları güven verdi diyebilirim.” şeklinde değerlendirdi.

Şeyh Said ve Arkadaşları Derneği Başkanı Mehmet Kasım Fırat, Şeyh Said olaylarının yaşandığı dönemde Atatürk ve İnönü’nün partisi CHP’nin iktidarda olduğunu hatırlatıyor ve ekliyor: “Cumhuriyet dönemindeki tüm olaylardan bu iki şahsiyet sorumludur. Cumhuriyetin kurulması ile yaşanan katliamlar onların kurduğu kurumlar aracılığı ile gerçekleşmiştir. Bu yüzden bu hataları düzeltmek de CHP’ye düşer. Eğer Şeyh Said ve arkadaşlarının gizlenmiş mezarlarını açıklarlarsa bunu kabullenirlerse bu demektir ki, cumhuriyet toplumsal barış için adım atacak, bu adım hem Kürtlerin hem Türklerin hem de bu coğrafyada yaşayan tüm etnik grupların faydasına olacaktır. Yani bu adım Kürt sorunun çözümünde atılacak adımlara katkısı olacaktır.”

Diğer siyasi partiler ile de görüşme yapacaklarını kaydeden Şeyh Said ve Arkadaşları Derneği Başkanı Mehmet Kasım Fırat, önümüzdeki dönemde partileri ziyaret edeceklerini kaydetti.

Fırat ağabeyi Diyaddin Fırat ve Diyarbakır Barosu avukatlarından Sıdkı Zilan ile 2009 ve 2010 yıllarında TBMM’ne, Başbakanlığa, Genelkurmay Başkanlığı’na ve dilekçe verdiklerini ancak “yetkimizde değil” gibi gerekçeler ile olumsuz yanıt aldıklarını belirtiyor.

Şeyh Said ve Arkadaşları Derneği Başkanı Mehmet Kasım Fırat, cumhuriyetin kurulduğu dönemde şeyh Said ve arkadaşlarının Kürdistan’ın bölünmesini ve 1924 anayasasında Kürtlerin inkarını kabul etmedikleri için bir hareket başlattıklarını bundan ötürü asıldıklarını belirterek, bu geçmişle yüzleşilmesi gerektiğini savunuyor.

Fırat’a göre, Kürtlerin geçmişlerini unutmadığını ve sahip çıkmak istediğini bu temelde geleceğini belirlemek istediğini, bu yüzden Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin bulunmasının önemli olduğunun altını çiziyor: “Şeyh Said efendinin hareketi birleştirici bir hareketti. Din, mezhep, etnik ayrım yapmamıştır.”

Şeyh Said ve Arkadaşları Derneği Başkanı Mehmet Kasım Fırat, Şeyh Said’in mezar yerinin yapılması yönünde vasiyeti olduğunu bundan ötürü teleplerinin sonuna kadar takipçisi olacaklarını dile getiriyor: “Resmi olarak bir yanıt alamazsak halka gideceğiz, bu ceberut sistemi halka anlatacağız, nereye kadar gidebilirsek gideceğiz.” /BasNews