PSK ve PAK’tan Dersim katliamı açıklaması: Katliam asimilasyon olarak sürüyor

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) ve Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Dersim Katliamının 85. yıldönümü nedeniyle yaptıkları açıklamada, katliamın günümüzde de dil, inanç ve kültür alanlarında asimilasyon biçiminde sürdüğü belirtildi.

PSK ve PAK’tan Dersim katliamı açıklaması: Katliam asimilasyon olarak sürüyor

PSK tarafından “Dersim Tertelesi Sürüyor” başlığı ile yapılan açıklamada, “Tertele’nin 85. Yılında bir kez daha soykırımı naletliyoruz. Devlet, işlediği bu ve benzeri insanlık suçlarıyla yüzleşmeli, Dersimliler'den özür dilemelidir” denildi.

Açıklamada, “Dersim Tertelesi, Türk devletinin, Türkiye sınırları içinde yaşayan, Türk ve Sünni Müslüman olmayan toplumsal kesimleri Türk ve Müslüman yapmak amacıyla gerçekleştirdiği toplu katliamlardan birisidir.

Tertele, Türk devletinin, Kürd meselesini şiddet temelinde “kökten” çözümü için, çeşitli bakan ve bürokratlarına hazırlattığı raporları sentezleyen gizli Şark Islahat Planı’nın Dersim’de hayata geçirilmesidir.

Tertele bugün de devam ediyor, dilde, inanç ve kültür alanlarında asimilasyon biçiminde sürüyor.

Tertele’nin 85. Yılında bir kez daha soykırımı lanetliyoruz. Devlet, işlediği bu ve benzeri insanlık suçlarıyla yüzleşmeli, Dersimliler'den özür dilemelidir.

Asimilasyon politikasından vazgeçilmeli, hükümet başta Seyit Rıza’nın mezarı olmak üzere toplu mezarların yerlerini, Türk subay ve ileri gelen ailelere “evlatlık” olarak verilen Dersimli kızların akıbetlerini açıklamalıdır. Başta Dersim adı olmak üzere Dersim’de değiştirilen coğrafi adlar geri verilmelidir” diye kaydedildi.

“Yok etme stratejisinin bir halkası”

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) de yaptığı yazılı açıklamada devleti katliamdan dolayı özür dilemeye çağırdı.

Seyit Rıza ve Şeyh Said gibi Kürt önderlerinin devlet tarafından gizlenen mezar yerlerinin açıklanmasını isteyen PAK’ın açıklamasında özetle şu ifadeler yer aldı:

“Dersim kırımı, Kuzey Kürdistan’da Kürt halkının toplu kırımlarla yok edilmesi stratejisinin bir halkasıdır. 1921 Koçgiri direnişinin bastırılmasıyla açılan yok etme planı, 1937-38 Dersim kırımıyla devam etti. Kararnamede belirtildiği gibi Kürdistan halkının bütün direniş noktaları tek tek söndürüldü.

Özel olarak Dersim’de, genel olarak Kürt ulusuna karşı işlenen suçlardan ötürü yapılacak ilk şey, Türkiye Devleti’nin açıkça özür dilemesi ve bunun gereklerini yerine getirmesidir. Türkiye Devleti, Dersim ve Şeyh Sait isyanında katledilen fakat mezar yerleri dahi bilinmeyen Seyid Rıza, Şeyh Said ve diğer Kürt önderlerin mezar yerlerini açıklamakla işe başlayabilir.

Dersim soykırımının 85. yılında Kürdistan halkına karşı işlenmiş bu soykırım suçunu  kınıyoruz. Bütün şehitlerimizin anıları önünde saygıyla eğiliyoruz.