Kürdistan Bakanlar Kurulu toplantısında kritik kararlar

Başbakan Mesrur Barzani ve Yardımcısı Kubad Talabani’nin başkanlığında toplanan Kürdistan Bakanlar Kurulu'nda maliyenin yeniden düzenlemesine ilişkin bir dizi kritik karar alındığı bildirildi.

Kürdistan Bakanlar Kurulu toplantısında kritik kararlar
Bugün Bakanlar Kurulu, Kürdistan Bölgesi maliyesinin yeninden düzenlenmesi gündemiyle Başbakan Mesrur Barzani ve Yardımcısı Kubad Talabani’nin başkanlığında  toplandı.
 
Bakanlar Kurulu bir önceki toplantıda bölge genelinde kamu maliyesinin yeniden düzenlenmesi kararını başbakan ve başbakan yardımcısına kararın acilen uygulanmasına yönelik mekanizmayı belirleme yetkisi  veren  kararını oyladı. Karar oy birliğiyle kabul edildi.
 
Toplantıda daha sonra Kürdistan Bölgesi genelinde kamu gelir ve giderlerini düzenleyecek bir mekanizmanın geliştirilmesi konusunu gündeme alındı.
 
Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin öncelikleri arasında yer alan, maaşlar için gelir oluşturma, diğer kamu harcamaları için ayrılacak bütçenin iller ile özerk yönetimlerde,  adil ve nüfusa dayalı bir şekilde paylaştırılması gerektiği vurgulandı.
 
Bu temelde bölge genelinde elde edilen tüm gelir kaynaklarının banka hesaplarının tek banka hesabında birleştirilmesi tek hesap üzerinden bütçelerin dağıtılmasına karar verildi.
 
Bakanlar Kurulu toplantısında ayrıca hem kamu gelirlerinin korunması hem de gelir ve giderlerde şeffaflığın sağlanması amacıyla bir an önce banka ve hazine kurumunda elektronik sistemin hayata geçirilmesine karar verildi.
 
Başbakan Barzani, bu konuda yerli ve yabancı uzmanların da yardımıyla Kürdistan Bölgesi'nde gelişmiş ve modern bir finans ve bankacılık sisteminin oluşturulması için çalışmalara başladığı bilgisini verdi.
 
Toplantıda, Irak Parlamentosu  Maliye Komisyonu'nda üzerinde çalışılan Irak bütçe yasa tasarısında Kürdistan Bölgesi'ne ayrılan bütçe ve mali hakları da ele alındı. Ayrıca 4 Nisan 2023 tarihinde petrol yasası temelinde Irak ile varılan petrol anlaşmanın uyum içerisinde gerçekleşmesi, bütçe kanun teklifinde yer alan ibarelerin kaldırılması ve bölgenin yasal haklarının korunması için yapılan değişikliklerde rol oynayan, yek vücut hareket eden, bu yönde çaba gösteren Kürdistan fraksiyonları, bakanlar kurulu, parlamenterler de dahil  tüm taraflara teşekkür edildi.
 
Bakanlar Kurulu toplantısında Irak federal hükümetine ve kabineyi oluşturan ana partilere, anayasaya uygun olarak anlaşmaları uygulamaya ve Irak'ın diğer bölgelerinde olduğu gibi Kürdistan Bölgesi'nin de haklarını garanti altına alma çağrısı yaptı.