Kürdistan Bölgesi’nde yüzlerce mayın imha edildi

Erbil, Süleymaniye, Germiyan ve Duhok’ta tespit edilen çok sayıda mayın ve patlayıcı maddenin imha edildiği belirtildi.

Kürdistan Bölgesi’nde yüzlerce mayın imha edildi

Vilayet müdürlüklerine bağlı Mayın İşleri Genel Müdürlükleri, vatandaşların hayatını tehdit eden ve Kürdistan Bölgesi'nde çevresel kirliliğe yol açan mayın, patlayıcı madde ve savaş artıklarını imha çalışmalarına devam ediyor.

Erbil (Hewlêr) Mayın İşleri Genel Müdürlüğününe bağlı mayın imha ekiplerinin Koye ilçesindeki çalışmaları neticesinde, Şors nahiyesine bağlı Suse köyündeki üç mayın tarlasında tespit edilen 63 anti-personel mayın patlatılarak imha edildi.

Çoman bölgesinde de parça tesirli bombalar gibi bir dizi savaş kalıntısı imha edilmek üzere güvenli yerlere taşındı.

Süleymaniye Mayın İşleri Genel Müdürlüğü ekiplerince Pencwin ilçesinde tespit edilen 34 mayın ve patlayıcı imha edildi.

Bu mayınların 19'u mayın patlatma ekiplerince Pencwin ilçesine bağlı Kani Manga köyündeki Şêxe Kojraw mayın tarlasında imha edildi.

Öte yandan, Şarbajer ilçesinde de 23 adet V69 mayını ve 5 adet VS50 mayını patlatılarak imha edildi.

Çok sayıda patlayıcı madde imha edilmek üzere, mayın tarlalarından Halepçe’ye nakledildi.

Germiyan’da da Germiyan Mayın İşleri Genel Müdürlüğü gözetiminde çok sayıda mayın ve çeşitli patlayıcı maddeler patlatılarak imha edildi.

Kufri ilçesine bağlı Serqala nahiyesindeki Gırdegule mayın tarlasında çok sayıda anti-personel mayın ve çeşitli patlayıcılar imha edildi. İmha edilen bu patlayıcılar, Germiyan Mayın İşleri Genel Müdürlüğüne bağlı GD1 ile GD3  mayın imha ekiplerinin günlük çalışmaları sonucunda tespit edilen anti-personel mayınlar ve patlamamış patlayıcılardan oluşuyordu.

Gırdegule mayın tarlasında Eylül ayında başlayan mayın temizleme çalışmalarının Aralık ayının sonuna kadar sürmesi bekleniyor.

Duhok’ta da Duhok Mayın İşleri Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından tespit edilen 241 mayın ve patlayıcı madde ihma edilmek üzere güvenli bir alana nakledildi.

Halkın yaşamını tehlikeye atan bu patlayıcıların tamamının kısa bir süre zarfında patlatılması kararı alındı.