Kürdistan İslami Hareketi'nde bölünme

Kürdistan İslami Hareketi'nin (Bizutnewe) bugün düzenlenen olağanüstü kongresi öncesinde Kamil Ali öncülüğündeki kanat bundan böyle “İslami İrtibat” (Peywendi İslami) adıyla hareket edeceklerini açıkladı.

Kürdistan İslami Hareketi'nde bölünme

Kürdistan İslami Hareketi (Bizutnewe) bugün Süleymaniye’de 13’üncü Olağanüstü Kongresini düzenliyor.

Kongrenin 30 Eylül’de gerçekleştirilmesi planlanıyordu ancak parti içi muhalefetin boykot kararı nedeniyle kongre bugüne ertelenmişti. 

Parti içi muhalefet boykot kararı aldı

Yeni genel sekreter ve partinin yönetimini oluşturan Şura Meclisi’nin belirleneceği kongre öncesinde parti içi muhalefet kanadı bugün yine boykot kararı aldıklarını açıkladı.

Partinin lider kadrolarından Kamil Hacı Ali’nin kanadı adına açıklama yapan partinin üst düzey yöneticilerinden Goran Nuri, Genel Sekreter İrfan Ali Abdulaziz’i sert bir dille eleştirerek boykot kararı aldıklarını söyledi.

Kongrede delegelerin belirlenmesinden bir çok kararın alınmasına kadar “sahtecilik” yapıldığını savunan Goran Nuri, Genel Sekreter Abulaziz’i parti tüzüğünü ihlal etmekle suçladı.

Muhalefet “Kürdistan İslami İrtibat Hareketi” adıyla hareket edecek

Goran Nuri, kongrede itirazlarını ve soruşturma sonuçlarını beklediklerini belirterek, bundan sonra “Kürdistan İslami İrtibat Hareketi” (Bizutnewey Peywendi İslami) adıyla hareket edeceklerini ve siyasi parti olarak tescil edilmesi için yasal yollara başvuracaklarını söyledi.

Öte yandan basın toplantısı düzenleyen ve muhalefet kanadında yer alan Parti Sözcüsü Muhammed Bazyani, 1978 yılında kurulan partinin ilk isminin Kürdistan İslami İrtibat Hareketi olduğunu ve isminin 1987 yılında değiştirildiğini söyledi.

Bazyani, “Bugünden itibaren partinin ilk ismi ile çalışıp geleceğe dair projeleri duyuracağız. Amacımız partiyi gerçek köklerine döndürmek” diye konuştu.

Çelişkiler geçen yılki kongrede patlak verdi

Bizutnewe içerisindeki liderlik ve makam çekişmesi hareketin 5 Şubat 2022’de Erbil’de gerçekleştirilen 12’inci Olağan Kongresi'nde patlak verdi.

Kongrede aday olmamasına rağmen İrfan Ali Abdulaziz üçüncü defa Genel Sekreter seçilmişti.

Tek adayla kongreye katılan Kamil Hacı Ali, oyların 50+1’ini alamamıştı. Kongrenin ardından Kamil Hacı Ali ile İrfan Abdulaziz ayrı açıklamalar yaparak kendilerini Genel Sekreter ilan etmişti.

Hacı Ali’nin başını çektiği kanat Abulaziz’in liderliğinin meşru olmadığını savunuyor.

Abdulaziz’den açıklama

Kongre hakkında konuşan Abdulaziz, “Örgütsel ve parti çalışmaları gönüllülük esasına dayanıyor. Kimse kimseyi partiye zorla kabul ettiremez ya da Allah korusun kimseyi partiden kovamaz. Kapımız herkese açık. Gelen, gelmeyen serbesttir. Bize gelince, Allah'ın izniyle kurultay bugün sona erecek" dedi.

Abdulaziz yeniden Genel Sekreter seçildi

Öte yandan bugünkü kongrede yapılan oylamada 1030 delegeden 986’sının oyunu alan İrfan Ali Abdulaziz bir kez daha Genel Sekreter seçildi.

Kongrede aday olmayan Kamil Hacı Ali ise 11 oy aldı. /Rudaw