Kürt köylülerine ‘Evlerinizi terk edin’ baskısı

Haşdi Şabi milisleri ile Irak güçlerinin, Kerkük’e bağlı Pelkane köyü sakinlerine evlerini 24 saat içerisinde terk etmeleri için baskı yaptığı belirtildi.

Kürt köylülerine ‘Evlerinizi terk edin’ baskısı

Haşdi Şabi milisleri ile Irak güvenlik güçlerinin Kerkük’ün Dubiz ilçesinin Sergeran nahiyesine bağlı Pelkane köyüne yönelik baskıları sürüyor.

Pelkane köylülerine evlerini terk etmeleri için baskı uygulayan Haşdi Şabi ile Irak güvenlik güçlerinin köylülere 24 saatlik süre tanıdığı aktarıldı.

Kerkük’ün atanmış valisi Rakan Cuburi’nin, Kerkük Ortak Operasyonlar Komutanlığı’na yazdığı bir raporda, Şemmer aşireti liderini Pelkane köyüne yerleştirilmesini istediği ortaya çıkmıştı

Gizli bir belgeye göre, Rakan Cuburi, Kerkük’teki Kürt evlerinin boşaltılması için yıllar önce bir rapor hazırlamış.

2003 yılında Kerkük Ortak Operasyonlar Komutanlığı’na yazılan raporda, Arap Şemmer aşireti liderinin Pelkane köyüne yerleştirilmesi istendiği ortaya çıkmıştı.

Diğer yandan Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgelerden olan Sergeran, 16 Ekim 2017’de Haşdi Şabi tarafından ele geçirildi. Bu tarihten itibaren dışarıdan getirilen Araplar tarafından Kürt çiftçilerin arazilerine el konulmaya başlandı. Karşı çıkan birçok kişi göçe zorlanırken, birçok çiftçinin ekinleri ateşe verildi.

Sergeran’a bağlı 42 köyden yalnızca 2’sinde Arap nüfus meskun. Diğer 40 köy Kürtlere ait olduğu için dışarıdan getirilen Araplarla demografi değiştirilmeye çalışılıyor.

/ K24