Kürdistan Parlamentosu heyeti Bağdat’a gidiyor

Hükümetin müzakereler için Bağdat’a gönderdiği heyetin girişimlerini desteklemek için Kürdistan Parlamentosu’ndan bir heyet, önümüzdeki hafta Bağdat’a ziyarette bulunacak.

Kürdistan Parlamentosu heyeti Bağdat’a gidiyor

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Parlamento Başkan Yardımcısı Hemin Hewrami, “Kürdistan Parlamentosu olarak, hükümetin Bağdat’a gönderdiği heyetin haricinde, siyasi ve parlamenter destek için önümüzdeki hafta üst düzey bir heyetle Bağdat’a ziyarette bulunmaya karar verdik. Heyet, ilgili taraflarla görüşerek Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne olan desteğini iletecek. Bu sayede 2021 bütçesinde Bölge’nin payının verilmesi için bir anlaşmaya varılmasının sağlanmasını istiyoruz” dedi.

Hükümet heyetinin müzakereleri yürütmek üzere kurulan özel bir heyet olduğunu vurgulayan Hewrami, “Ancak Parlamento ve Bölge Başkanlığı’nın desteğine ihtiyaç var. Bu yüzden, birçok grubun temsilcisinin yer aldığı üst düzey parlamento heyeti bu ziyareti gerçekleştirecek” ifadelerini kullandı.

Hewrami, Irak Bakanlar Kurulu toplantısının sonuçlanmasını beklediklerini belirterek, “2021 bütçe yasa tasarısına olan yaklaşımlarının netleşmesi ve parlamentoya ulaşması önemli. Bunun için de siyasi destek çok önemli” diye konuştu.

Hükümetin, müzakerelerle ilgili parlamentoya sunduğu raporla ilgili ise Hewrami şunları kaydetti:

“Hükümetin raporunda çok ayrıntı var ve incelenmesi için bugün Maliye Komisyonu’na göndereceğiz. Önemli olan Bağdat ile Kürdistan Bölgesi’nin anlaşmaya hazır olması ve Irak hükümeti için hiçbir bahanenin kalmamış olmasıdır. Kürdistan Bölgesi Hükümeti günlük 250 bin varil petrolü teslim etmeye hazırdır. Ancak unutmayalım ki Irak erken genel seçimlere doğru gidiyor ve Kazimi’ye verilen destek azalacak. Fakat anlaşmaktan başka bir seçeneğimiz de yok.”