Kürdistan'da, Parlamento düğümü çözülüyor

Kürdistan'da, Parlamento düğümü çözülüyor

Referandum Yüksek Konseyi'nden önemli kararlar

Referandum Yüksek Konseyi; parlamentonun aktifleştirilmesi, Bağdat’la görüşme ve Konsey’in sekreterliğiyle ilgili kararlar aldı.

Referandum Yüksek Konseyi, bugün Başkan Mesud Barzani liderliğinde, Başkan Yardımcısı Kosret Resul Ali, Başbakan Neçirvan Barzani ve etnik ve dini azınlıkların temsilcileriyle Erbil’in Pirmam ilçesinde toplandı. Toplantıya, referanduma muhalefet eden Gorran Hareketi ve Kürdistan İslami Birliği katılmadı. 

Toplantıdan sonra yapılan açıklamada, Referandum ve Seçim Yüksek Komisyonu Başkanı Hendren Muhammed’in, referandumla ilgili hazırlıklar hakkında teknik ayrıntıları paylaştığı belirtildi.

Konsey, Kürdistan'ın bağımsızlığına ilişkin 25 Eylül'de yapılacak referandumun görüşülmesi için 10 Ağustos'tan önce Bağdat'taki bir Kürt delegasyonunun bulunması gerektiğini söyledi.

Konsey temsilcileri, referandum hakkında görüşmeler yapmak üzere Bağdat'ı, komşu ülkeleri ve Avrupa ülkelerini ziyaret etmek üzere bir parti yetkilileri heyeti oluşturmayı kabul etti.

Bağlı bütün komisyonların da 25 Eylül’deki referanduma hazır olduğu ifade edildi.

Son siyasi gelişmelerle uluslararası toplumun referandumla ilgili tutumlarının değerlendirilmesinden sonra şu 3 kararın alındığı kaydedildi:

1- Toplantıda, Mesud Barzani ve Kosret Resul Ali tarafından Bağdat’la görüşecek heyetin belirlenmesi kararlaştırıldı.

2- Kürdistan Parlamentosu’nun sorunların çözümü ve referanduma destek amacıyla iki hafta içinde aktifleştirilmesine karar verildi.

3- Referandum Yüksek Konseyi’nin bileşenleri ve sekreterliğinin prensipleri hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.