Kürdistan'ın Peşmergesi Dr. Süleyman Çürükkaya'nın ardından bir yıl geçti

Kürdistan'ın Peşmergesi Dr. Süleyman Çürükkaya'nın ardından bir yıl geçti

Gönüllü olarak Güney Kürdistan'a giderek Peşmerge olarak IŞİD'le savaşan Sait Çürükkaya’nın (Doktor Süleyman) şehadetinin üzerinden 1 yıl geçti.

 Aslen Bingöllü olan Doktor Süleyman, IŞİD’le savaşta gönüllü olarak yer almak için Almanya’dan Güney Kürdistan’a gelmişti. 1968 yılında Bingöl’ün Yeniköy (Çilkaniye) köyünde dünyaya gelen Çürükkaya, 90’lı yıllarda iki kardeşiyle birlikte PKK’ye katılmıştı. 

Dr. Çürükkaya'yı Güney Kürdistan'daki bazı dostları onunla ilgili şunları söylediler: 

Doktor Süleyman’la dostluğu olan Abdulhalik Babiri, “Doktor Süleyman gibi, Kürdistan’ın dört parçasını strateji olarak belirleyen insanlar için ne örgüt, ne tehlike... mücadele için hiçbir şey engel olmaz. Kürdistan için nerede stratejik mücadele varsa o insanlar onun için hazırdır. Doktor Süleyman bu gerçeği Güney Kürdistan’da gösterdi” diye konuştu.

Rubar Çeli, Doktor Süleyman’ı, “Yaratıcı bir kişilikti. Aktif, mücadeleci bir kişilikti. Bulunduğu yerde kısa zamanda büyük bir güç oluştururdu” sözleriyle anlattı.

Doktor Süleyman, IŞİD’le savaşta farklı bölgelerde birçok peşmergeyi ölümden kurtardı. Yine birçok eğitim devresiyle peşmergeleri eğitti. Bu yüzden en çok da silah arkadaşları onun yokluğunu hissediyor.

Muhammed Gul isimli peşmerge, “Candan bir insandı. Onun için sınır yoktu. Kürdistan onun için bir bütündü. Doğu, Batı, Kuzey sınırı demezdi.

26 Ekim 2016’da Musul’un Başika bölgesi yakınlarında bulunan Büyük Tishirab köyünde mayın patlaması sonucu Doğu Kürdistanlı bir peşmerge şehit düştü, Doktor Süleyman ise ağır yaralandı ve 29 Ekim’de Almanya’da tedavi gördüğü hastanede şehitler kervanına katıldı.

Daha sonra cenazesi doğduğu köyde toprağa verildi.