Kürt Güçler karşısında gerileyen IŞİD, taktik değiştirdi

Kürt Güçler karşısında gerileyen IŞİD, taktik değiştirdi

Krd News

Hızla toprak ve savaşçı kaybeden IŞİD, Musul ve Rakka’da elindeki alanları muhafaza edebilmek için keskin nişancılar, intihar komandoları ve bombalı araçları daha sık kullanmaya başladı.

2014 yılında hızlı bir şekilde Irak ve Suriye’nin birçok önemli kentini peşi sıra ele geçiren IŞİD, 2016 yılının sonlarından itibaren kazandığı toprakları aynı hızla kaybetmeye başladı. Toprak kaybını durduramayan ve savaşçı bulmakta zorlanan IŞİD, gerilemenin hızını azaltabilmek için intihar komandoları, bomba yüklü araçlar ve keskin nişancıları kullanarak savaştığı güçlerin hızını azaltmayı hedefliyor.

Rakka’da Kürt güçlerine, Musul’da ise Irak Ordusu’na karşı elindeki alanları hızlı bir şekilde kaybeden IŞİD, yıpratma savaşı başlattı. Kent merkezlerinde yoğunlaşan savaşlarda, Kürt savaşçılar ile Irak ordusuna karşı yıpratma savaşına girişen IŞİD, denetimi altındaki topraklardan çok sayıda keskin nişancıyı Musul ve Rakka’ya sevk etmişti.

Baskın güçlerin ilerleyişini yavaşlatmak ve psikolojik baskı kurmak amacıyla keskin nişancıların yanı sıra intihar komandoları ve bomba yüklü araçlarla da saldırılara girişen IŞİD, 2017 yılı Haziran ayında toplam 55 intihar saldırısı düzenledi.

Suriye ve Irak’ta Haziran ayı içerisinde toplam 55 bombalı saldırı düzenleyen IŞİD, bu saldırılarda 32 kez Irak Ordusunu, 12 kez Suriye Esad Ordusunu, 11 kes ise YPG liderliğindeki Kürt savaşçıları hedef aldı.

55 saldırıdan 36’sı bomba yüklü araçlar ile gerçekleşirken, 18 saldırıda ise bomba düzeneği yerleştirilmiş yelekler giyinen intihar komandoları tarafından gerçekleştirildi. 1 intihar saldırısında ise tekne kullanıldı.