Kürt Partiler, Musul’da yapılacak yerel seçimlere tek listeyle girecek

1 Nisan 2020 yılında yapılması beklenen Irak İl Meclis seçimlerine Kürt partiler bazı kentlerinde tek liste ile katılmak için hazır olduklarını vurguladı.

Kürt Partiler, Musul’da yapılacak yerel seçimlere tek listeyle girecek

1 Nisan 2020 yılında yapılması beklenen Irak İl Meclis seçimlerine Kürt partiler bazı kentlerinde tek liste ile katılmak için hazır olduklarını vurguladı.

Geçtiğimiz hafta Kürt partiler Kerkük’teki seçime tek liste halinde girmeye karar verdi.

Musul İl Meclisi seçimleri için de tek listeyle girmeye hazırlanan partiler görüşmelerine bu minvalde devam ediyor.

Şengal’deki Ezidi siyasi partiler de Musul’da yapılacak seçimlere Kürt partilerle katılacakları yönünde yeşil ışık yaktı.

Rudaw’a konuşan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Şengal Teşkilat Sorumlusu Davut Cundi, “Musul’da yapılacak seçimleri konuşmak üzere şu ana kadar KDP ile KYB arasında bir kez toplantı gerçekleşti. Bu kapsamda her hangi bir anlaşma yapılmadı” dedi.

Diğer Kürt partileriyle tek liste halinde seçime katılmaları konusunda Cundi, “Biz KYB olarak Kürt partilerinin Musul İl Meclis seçimlerine tek liste halinde katılmalarını istiyoruz. Bu minvalde bütün Kürdistan’i partilerle müzakere etmeye hazırız” değerlendirmesinde bulundu.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), 2003’ten beri yapılan seçimlerde Musul ve çevre ilçelerinde en çok oy alan Kürt partisi olarak öne çıkıyor.

KDP’nin Musul sorumlusu Ali Halil sadece KYB ile değil bütün Kürt partileriyle tek liste halinde seçimlere katılmak istediklerini ifade ederek, “KDP, bu bölgeleri Kürdistan toprakları olarak görüyor, bu nedenle bölgede tek bir oyun bile başka tarafa gitmesini doğru bulmuyor. Biz ayrı listeler halinde oylamaya gidersek Kürtlerin oyları da dağılır. Bu yüzden tek bir liste olarak katılmayı uygun görüyoruz bu kapsamda Musul kentinde faaliyet yürüten bütün Kürt partileriyle müzakere etmeye hazırız” diye konuştu.

Dört ay önce Şengal’de 4 Ezidi parti arasında aralarında koalisyon kurulduklarını açıklamıştı. Geçtiğimiz dönemde koalisyonda yer alan bir parti çekildiğini duyurmuştu.

Rûdaw’a açıklama yapan Ezidi Kürdistan Demokratisi Başkanı Haydar Şeşo, “ Biz geçtiğimiz dönemde koalisyon kurduk şuan seçime katılmak için liste hazırlığı yapıyoruz. Şu ana kadar seçimlere tek liste halinde katılmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Kürdistan siyasi partileriyle tek liste halinde seçime katılıp katılmayacakları sorusunda Şeşo, “Kendimizi Kürdistan’dan ayrı tutamayız. Şu ana kadar hiçbir Kürt partisi tek liste halinde seçime katılma talebinde bulunmadı. Ancak böyle bir talepleri olursa biz de programlarına inceleyeceğiz, eğer Ezidilerin çıkarlarıyla örtüşüyorsa Kürdistani listesiyle seçimlere katılmayı kabul edeceğiz” diye konuştu.

Musul, Irak’ın ikinci en büyük kentidir. Kürt nüfusu kentin üçte birini oluşturuyor. Musul İl Meclisi’nde bulunan 39 üyeden 13 Kürt partilere ait. 2003 yılından (Baas rejiminin yıkılması) sonra Kürt partiler tek liste halinde seçimlere katılarak meclis başkanı görevini elinde bulunduruyor.

39 olan meclis sandalye sayısının 2020 seçimlerinde 27 sandalyeye indirilmesi bekleniyor.