Kürt profesör Avrupa'da ülkelerin sağlık politikalarına yön veriyor

Birçok ülkenin sağlık politikasında değişime yönelik programları hayata geçiren Kürt Profesör Alan Dilani, önümüzdeki haftalarda Kürdistan Bölgesi’nin sağlık alanında yenilenmesi için gelecek.

Kürt profesör Avrupa'da ülkelerin sağlık politikalarına yön veriyor

Birçok ülkenin sağlık politikasında değişime yönelik programları hayata geçiren Kürt Profesör Alan Dilani, önümüzdeki haftalarda Kürdistan Bölgesi’nin sağlık alanında yenilenmesi için gelecek.

Fransa’nın incisi olarak bilinen (La Pearle) İtalya sınırındaki son yerleşim yeri Menton’da yaşamını sürdüren Rojhılat’ın Mahabad kentinden Alan Dilani, 70’lerin sonunda İran’daki ayaklanmanın ardından, doğduğu kenti geride bırakarak eğitimi için İtalya’ya gitme kararı alıyor.

Dr. Alan Dilani, bunca yıl Avrupa’nın farklı kentlerinde yaşamasına rağmen Farsça’nın etkisinden kalmayarak, halen Kürtçe konuşuyor.

Rûdaw’a konuşan Alan Dilani, ağabeyinin kendisini sürekli destekleyerek, gelişmesine yardımcı olduğunu söyledi.

“Mahabad’a kuş bakışı”

Vatanından ayrıldıktan sonra bir kez olsun Mahabad’a gidemediğini dile getiren Dilani, çalışmalarıyla tanınmaya başladıktan sonra birçok ülkeye sağlık alanında danışmanlık yaptığı sırada uçakla Mahabad’ı sadece kuş bakışı görebildiğini söyledi.

Dr. Dilani, “Topraklarıma sadece kuş bakışı bakmakla yetinmek çok acı verici” dedi.

"İtalyanlar Kürtler gibi"

Gençliğinin büyük bölümünü İtalya’da geçiren Prof. Alan Dilani, bu ülkede mimarlık eğitimi aldı. Yaşam şartları onun İtalya’da sosyal ilişkililerini daha sıkı tutmasına neden oldu.

Alan Dilani, “İtalyanlar çok sıcak kanlı kişiler ve öyle bir etkisine aldılar bu da toplumsal olarak tam donanımlı bir insan olmamı sağladı” diye konuştu.  

Ülkelerin sağlık siyasetine ilişkin danışmanlık yapan Kürt profesör Alan Dilani, başından geçen bir olayı şöyle anlattı:

“Güney Afrika hükümeti benden ülkelerinin sağlık alanında iyileştirilmesi için bir plan hazırlamamı istedi. Bende kendilerine hastane ve ilaç fabrikalarının artırılması yerine, hasta oranın yüksek olduğu yerlerde spor tesisleri ve insanların güzel vakit geçireceği tesisler açmalarını yazdım.”

Avusturalya hükümeti Dr. Dilani’yi parlamentolarına davet ederek, kendilerine sunum yapmasını teklif eder. Parlamento üyeleri sunumu gerçekleştiren Kürt profesörü can kulağıyla dinlerler.

Avusturalyalı yetkililer, havaalanında VAP salonunda beklediği sırada da Alan Dilani’nin yanına giderek konuşmalarından daha çok yaralanmak istediklerini dile getiriyorlar. Neticede ise Kürt profesörün önerileriyle ülkenin sağlık siyaseti değiştiriliyor.

İsveç’te ise parlamento Dr. Alan Dilani’nin hazırladığı sağlık programı için toplandı.

Birçok ülkenin sağlık politikasında değişime yönelik programları hayata geçiren Alan Dilani, önümüzdeki haftalarda başkent Erbil’deki Kürdistan Üniversitesi’nin düzenlediği bir program kapsamında Kürdistan Bölgesi’nin sağlık alanında yenilenmesi için gelecek.

 

Salutogenesis nedir?

Hastalığa neden olan faktörlerden ziyade insan sağlığını ve refahını destekleyen faktörlere odaklanan tıbbi bir yaklaşım olan Salutogenesis sistemi kullanan Alan Dilani, hükümetlerin ve vatandaşların hastalıklarla mücadele yerine, hastalıkların yaşanmamasına yönelik faktörlerin iyileştirilmesi üzerine çalışıyor.

Dr. Alan Dilani, insanları hastalıklarla başetmelerinin en önemli faktörlerin yaşadıkları alanları yaşanılır seviyeye getirmek. Örneğin; sağlık için hareket etmek önemli ama herkesin hareket edecek zamanı olmayabilir. Bunu da kentleşmelerde bina ve evlerin mimari yapısına kadar etkisini göstereceği görüşündedir.

Stockholm’deki evinin bir bölümünü sineme salona, bir odası spor odasına çeviren Dilani’nin evinde yüksek basamaklar var ve basamakların duvarlarını taplo, albüm ve farklı çiçeklerle donatılmış.

Evin başka bir bölümüne giderken de yorgunluk hissetmeyerek, farkında olmadan da spor yapmış oluyorsunuz. Yemek salonu da evin üst katından ve etrafı cam duvarlarla kaplı önü açık harika bir manzaraya sahip.

Rudaw