Kürt şarkıcı Çiman, Kürt halkının acılarını dünyaya duyurmaya çalışıyorum

Rojhılatlı Kürt şarkıcı Çiman Rahmani’nin (Chiman Rahmani) eserlerinin sayısı bir elin parmak sayılarını geşmiyor. Ancak okuduğu her bir şarkı ve çektiği klip büyük beğeni topluyor. “Şarkılarımda Kürt halkı ve Kürt kadınının acılarını dünyaya duyuruyorum” diyen Kırmaşanlı şarkıcı aynı zamanda merhum Kürt sanatçı Yadullah Rahmani’nin kızı.

Kürt şarkıcı Çiman, Kürt halkının acılarını dünyaya duyurmaya çalışıyorum

Rojhılatlı Kürt şarkıcı Çiman Rahmani’nin (Chiman Rahmani) eserlerinin sayısı bir elin parmak sayılarını geşmiyor. Ancak okuduğu her bir şarkı ve çektiği klip büyük beğeni topluyor.

“Şarkılarımda Kürt halkı ve Kürt kadınının acılarını dünyaya duyuruyorum” diyen Kırmaşanlı şarkıcı aynı zamanda merhum Kürt sanatçı Yadullah Rahmani’nin kızı.

Cimen Rahmani, müzik çalışmaları ve karşılaşılan zorluklar hakkında Rûdaw’ın sorularını yanıtladı.

Bir müzik grubu ile mi yalnız mı çalışmayı tercih ediyorsunuz?

Elbette bir müzik grubu ile çalışmak daha iyi. Bir ekiple çalıştığınızda daha fazla tecrübe sahibi oluyorsunuz. Grubun her bir üyesinin ayrı ayrı tecrübesi olduğu için tüm bu tecürbe birikimi gruba hizmet eder. Böylece daha başarılı bir iş ortaya çıkar.

Ancak siz kliplerde yanlız görünüyorsunuz?

Ben yanlız çalışmak zorunda kalıyorum çünkü Kırmaşan’da birlikte çalışabileceğim bir grup yok. Tahran’da olsam elbette bir grubum olurdu. Ben Kırmaşan’da yaşıyorum bu yüzden yanlız çalışmak durumundayım. Fakat her zaman grup çalışmasını daha çok benimsiyorum.

Rojhılat’ta kadın sanatçıların en çok karşılaştığı sorunlar neler?

Rojhılatlı kadınlar tek başlarına sahneye çıkıp şarkı söyleyemiyor. Çünkü hakim inanışa göre kadının sesi haramdır ve bu yüzden kadınla birlikte bir erkeğin de şarkı söylemesi gerektiğine inanıyırlar. İran kültür kurumlarının izni olmadan tek başıma şarkı söylediğim bir albüme sahip olamıyorum. Rojhılatlı kadın sanatçıların önünde bundan daha büyük bir engel yok. Bu nedenle bazı aileler kız ve kadınların şarkı söylemesine karşı çıkıyor.  

 

 چیمەن رەحمانی، خانمە هونەرمەندی رۆژهەڵاتی كوردستان بۆ رووداو: گلەییم لێدەكرێ‌ كە گۆرانیی شاد و هەڵپەڕكێ‌ ناڵێم

 

Rojhılat’ta bu aralar gençler ne tarza şarkılar dinliyor?

Gençler son zamanlarda daha çok modern denen tarzda şarkılar dinliyor. Yeni şarkıcıları beğeniyorlar. Fakat bu klasik ve orjinal Kürt şarkılarından tamamen vazgeçtikleri anlamına gelmiyor. Klasik Kürt müziğine her zaman saygı duyulmalı.

Peki size en çok hangi kitle dinliyor?

Bu soruya cevap vermek zor. Çünkü her yaşta ve sınıfta insanlar beni dinliyor mu bunu bilmiyorum. Ben buna değil, tüm sanat çalışmalarımı güçlü bir inançla yapmaya odaklanıyorum. Şarkılarımla vermek istediğim mesajı en güçlü şekilde dinleyenlerime ulaştırmaya çlışıyorum. Bana bir çok defa neden daha canlı şarkılar okumadığım soruluyor. Ama ben şarkılarımın insani mesaj içermesini yeğliyorum. Şarkılarımda mesaj vardır. Şarkılarıma baktığınızda her birinde Kürt halkı ve Kürt kadınının acılarını dünyaya haykırıyorum.

Mesele ilk çalışmam kadınların toplumdaki sorunları üzerineydi. İkincisi onurunu korumak için savaşan kadın savaşçılarımız içindi. Üçüncü çalışmama ünlü Kürt sanatçı Fetane Welidi’ye itafendi. Son şarkımı ise “Lorlar Kürt değil” diyenlerin  bu tezini çürütmek için okudum. Dolayısıyla tüm şarkılarım mesaj içerir.