Kürtlerin Adalet Bakanı adayı kaosu

Kürtlerin Adalet Bakanı adayı kaosu

KDP ile YNK'li yetkililer, her iki partinin Irak Adalet Bakanlığı’na önerilecek isim konusunda anlaşmaya yakın olduklarını belirtiyor. Öte yandan Irak Başbakanı Abdil Abdülmehdi’nin de bu makam için Saddam’ı yargılan Kürt yargıcı uygun gördüğü ifade ediliyor.

Kerkük Valiliği gibi Irak Adalet Bakanlığı makamı da Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Partisi (YNK) arasında tartışmaya neden olan konulardan biri.

Irak Parlamentosu KDP Milletvekili Dana Ceza, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’nin birçok defa Kürt partilere bu makam için belirledikleri adayı açıklamaları için çağrıda bulunduğunu söyledi.

Abdulmehdi’nin aday olarak Saddam Hüseyin’ı yargılayan Kürt yargıç Rızgar Muhammed Emin’i uygun gördüğünü belirten Ceza, “KDP olarak biz Hakim Rızgar’ın bu makama getirilmesine karşı değililiz. Ancak biz Kürdistani partilerin de üzerinde uzlaştığımız bir adayı sunmayı doğru buluyoruz” dedi.

YNK’nin şimdiye kadar birkaç isim önerdiğini ifade eden Ceza, “Ancak bu isimler parti kadrosu olduğu için tarafımızca uygun görülmedi” diye konuştu.

Irak’ta 12 Mayıs 2018’de gerçekleştirilen seçimlerden bu yana bazı bakanlıklar hala vekaleten yürütülüyor. Kürtlerin payına düşen Adalart Bakanlığı da bu bakanlıklardan biri. Eski başbakanlar Haydar Abadi ve Nuri Maliki, hükümetteki boşluğun şu ana kadar doldurulamaması konusunu Abdulmehdi hükümetinin zaafı olduğunu belirtiyor.

YNK Bağdat İl Teşkilatı Başkanı Polad Talabani, Adalet Bakanlığı meselesinin Kerkük meselesi kadar karmaşık olmadığını belirterek, “Bu konuda en geç  önümüzdeki Perşembe gününe kadar KDP ile bir anlaşmaya varacağımızı tahmin ediyorum” dedi.

Öte yandan Irak Parlamentosu Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) parlamenteri Musenna Emin de bu konuda yaşanan gecikmeyi KDP ve YNK’nin kararsızlığına bağladı.

Emin, “KDP ve YNK’nin Irak Parlamentosundaki grupları inisiyatifsiz kalıyorlar. Parti merkezinin kararını bekliyorlar. KDP bu makam için herhangi bir aday belirlememiş ve yine YNK’nin adaylarını veto edebilir. Başbakan Adil Abdulmehdi bu durum nedeniyle eleştirilere maruz kalıyor ve her iki partinin anlaşmasını bekliyor” diye konuştu.