Kuzey Kıbrıs'ta Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı: Hangi isimler öne çıktı?

Kuzey Kıbrıs'ta Cumhurbaşkanlığı ve anayasa değişikliği için yapılan seçimler düşük katılımla tamamlandı.

Kuzey Kıbrıs'ta Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı: Hangi isimler öne çıktı?

Kuzey Kıbrıs'ta Cumhurbaşkanlığı ve anayasa değişikliği için yapılan seçimler düşük katılımla tamamlandı. 

İlk turda hiçbir adayın yüzde 50'den fazla oy alamadığı cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı. İkinci turda UBP’nin adayı Ersin Tatar ile bağımsız aday Mustafa Akıncı yarışacak.

Resmi olmayan verilere göre, seçimlere katılım yüzde 47 civarında gerçekleşti. Saat 18.00'e kadar süren oy verme işlemi öncesinde, kayıtlı 198 bin 867 seçmen sandıkta oy kullanmaya çağrılmıştı.

DW Türkçe'nin Türk Ajansı Kıbrıs'tan aktardığına göre, sabah 08.00'de başlayan oy verme işlemi 18.00'de sona erdi. 

Açıklanan ilk verilere göre, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar, yaklaşık yüzde 34 oy oranı ile yarışı önde götürdü. Ancak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 50’nin üzerinde hiçbir aday oy alamayınca, seçimler ikinci tura kaldı. Seçimlerin 18 Ekim´de yapılacak ikinci turunda, Başbakan Ersin Tatar ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yarışacak.

YSK’nin seçimleri duyurduğu internet sitesindeki verilere göre, adayların oy oranları ve aldıkları oy miktarı şöyle:

Ersin Tatar: Yüzde 32.34 - 35 bin 825

Mustafa Akıncı: Yüzde 29.84 - 33053

Tufan Erhürman: Yüzde 21.67 - 24 bin 008

Erhan Arıklı: Yüzde 5.36 - 5 bin 937

Fuat Çiner: Yüzde 0.30 - 327

Arif Salih Kırdağ: Yüzde 0.25 - 282

Ahmet Boran: Yüzde 0.07 - 83

Mustafa Ulaş: Yüzde 0.06 - 69

Alpan Uz: Yüzde 0.14 - 156

Kudret Özersay: Yüzde 5.74 - 6356

Serdar Denktaş: Yüzde 4.20 - 4653

Seçimlerde toplam 11 aday yarışırken, seçmenler halihazırda Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Mustafa Akıncı'nın yanı sıra, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı’nın yanı sıra bağımsız aday olarak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ve Demokrat Parti (DP) Lefkoşa Milletvekili Serdar Denktaş için oy kullandı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin yanı sıra, yüksek mahkeme yargıçlarının sayısının artırılmasını öngören anayasa değişikliği için yapılan halk oylamasında ise halen yapılan sayımda açıklanan verilere göre, "evet" diyenlerin oranı yüzde 49.67 olurken, "hayır" diyenlerin oranı ise yüzde 50.33 şeklinde gerçekleşti.

Kıbrıs'ta bir TV programına katılan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, seçimlerde aday olmaması için Türkiye resmi makamları tarafından tehdit edildiğini söylemişti.

Akıncı, “Türkiye’yi yönetene bağlı makamlar var biliyorsunuz. ‘Aday olmaman senin için, ailen için, yakınların için iyi olur’ mesajı özel kalem müdürüm aracılığıyla bana iletildi maalesef” ifadesini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde Kuzey Kıbrıs’ta koalisyon Maraş’ın açılması kararı nedeniyle bozuldu. 7 Ekim'de Halkın Partisi (HP), Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile oluşturdukları koalisyondan çekildiğini duyurdu. HP Genel Başkanı Yenal Senin hükümetten çekilme kararıyla ilgili yaptığı açıklamada, Kıbrıs Başbakanı Ersin Tatar’ı Maraş bölgesinin yeniden açılması süreciyle ilgili kendilerini bilgilendirmemekle suçladı.

Başbakan Tatar, 11 Ekim'deki Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında partisinin diğer koalisyon seçeneklerini de erken seçimi de gündemine alacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara'da salı günü ortak basın toplantısı düzenleyen Tatar, 1974’ten beri kapalı tutulan Maraş'ın perşembe günü açılacağını duyurmuştu.

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz