Liderlerden yeni Irak Başbakanı Sudani’ye tebrik mesajları

Liderler, bugün güven oyu alarak kurulan Muhammed Şiya Sudani başbakanlığındaki Irak hükümetine tebrik mesajları yayınladı. Liderler, yeni Irak Başbakanı Sudani'ye desteklerini teyit etti.

Liderlerden yeni Irak Başbakanı Sudani’ye tebrik mesajları

Başkan Mesud Barzani’nin Ofisi’nden yapılan açıklamada, Başkan Barzani’nin Sudani ile telefon görüşmesi yaptığı ve Sudani’yi tebrik ettiği kaydedildi.

Açıklamada, “Başkan Barzani, bugün Muhammed Şiya Sudani ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde desteğinin yanı sıra yeni Irak hükümetinin kurulmasından ötürü tebriklerini iletmiş, başarılar dilemiştir” denildi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlı Neçirvan Barzani de yeni Irak hükümetinin kurulmasına yönelik açıklama yaptı. Açıklama Kürdistan Bölgesi Başkanlığı'nın internet sitesi üzerinden paylaşıldı.

Sudani’nin yeni hükümetine destek sunulan açıklamada, “Bu umutlu adım, Irak halkının acı ve kederine son vermek için bir başlangıç; sorunların çözümü, ekonominin ilerletilmesi, hizmetlerin gerçekleştirilmesi, huzur ve güvenliğin sağlanması adına da bir ön adım olacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca Erbil ile Bağdat arasındaki sorunları çözümü ile halkın kurumlara yönelik incancının sağlanması ve halkın yasal taleplerinin hükümetçe ciddi olarak ele alınması temennisi dile getirildi.

Başbakan Mesrur Barzani ise Twitter hesabı üzerindenyaptığı paylaşımda Sudani ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini kaydetti.

Başbakan, Sudani’yi etiketlediği mesajında “Erbil ile Bağdat arasında, çatışma yerine işbirliğini ve diyaloğu teşvik eden yeni bir başlangıç için desteğimi kendisine ilettim. Ülkenin tam olarak bu işbirliğine ihtiyacı bulunuyor” ifadelerini kullandı.

1 yıl sonra hükümet kuruldu

Irak Parlamentosunda Muhammed Şiya Sudani başkanlığındaki kabine bugün güven oyu alabildi.

Oylamaya 253 parlamenter katıldı.

Sudani’nin kurduğu kabinedeki 21 bakan da parlamentodan güven oyu almayı başardı.

Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile Adalet Bakanı Xalid Şiwani, Kürt bakanlar olarak Sudani’nin kabinesinde yer almış oldu.

Fuad Hüseyin, Kürdistan Demokrat Partisi’ni (KDP) temsil ederken Şivani ise Kürdistan Yurtseverler Birliği’ni (KYB) temsil ediyor.