MLKP yöneticisi Rojava'da öldürüldü

MLKP, örgütün üst düzey komutanlarından Zeki Gürbüz ile Özgür Namoğlu isimli üyelerinin Rojava'da hayatını kaybettiğini duyurdu. AA yer alan haberde ise Zeki Gürbüz’ün Haseke’de MİT operasyonunda öldürüldüğü iddia edildi.

MLKP yöneticisi Rojava'da öldürüldü

Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) Kürdistan imzalı açıklamada; MLKP'nin Rojava'da görev yapan komutanlarından Ahmet Şoreş kod isimli Zeki Gürbüz ile üyeleri Fırat Neval kod isimli Özgür Namoğlu’nun TSK'nın Rojava'da düzenlediği bir operasyonda hayatını kaybettiği duyuruldu.

MLKP biri yönetici iki üyesinin Rojava’nın hangi bölgesinde ve ne şekilde hayatını kaybettiğine ilişkin ayrıntı vermezken Anadolu Ajansı ise Zeki Gürbüz’ün Haseke’de hayatını kaybettiğini ileri sürdü.

Haberde Haseke’de öldürüldüğü belirtilen Zeki Gürbüz’ün 20 Nisan 2022’de Bursa’da cezaevi personelini taşıyan servis aracına el yapımı patlayıcıyla düzenlenen saldırının "azmettiricisi" ve MLKP yöneticisi olduğunu iddia edildi. 

MLKP Suriye Sorumlusu olduğu belirtilen Ahmet Şoreş kod isimli Zeki Gürbüz’ün Haseke kentinde MİT tarafından düzenlenen bir operasyonda hayatını kaybettiği belirtildi.  AA’daki habere göre Suriye’deki örgüte sızan "saha ajanları" tarafından takip edilen Gürbüz, MİT tarafından Haseke şehrinin kuzeyinde gerçekleştirilen nokta operasyonla öldürüldü.

Zeki Gürbüz, MLKP'nin silahlı yapılanması FESK’in sorumlusu olarak uzun yıllar faaliyet gösterdikten sonra 2008 yılında örgütün Türkiye sorumlusu olarak görevlendirildi. İtalya'ya gitmek üzere 2012 yılında Türkiye'den illegal yollarla çıkış yaptıktan sonra 2013 Şubat ayında Yunanistan'da yakalanarak cezaevine konuldu. Türkiye’ninGürbüz'ün iade edilmesi taleplerine karşın Yunanistan tarafından iade edilmeyip 2013 Nisan'da denetimli serbestlikle salıverildi.

Gürbüz 2013'te Yunanistan'dan Suriye'ye geçerek tekrar MLKP'de yönetici olarak faaliyet göstermeye başladı. Gürbüz, MLKP askeri kanat sorumlusu iken, Suriye eski sorumlusu Baran Serhat kod Bayram Namaz'ın Mart 2019'da öldürülmesi ardından örgütün Suriye sorumlusu olarak görevlendirildi.

Habere göre; Gürbüz, 2020'den itibaren kurulan MLKP Suriye Yürütme Komitesi Sekreteri ve Askeri Alan Sorumlusu olarak faaliyet yürüttü. Ayrıca, örgütün para/finans kaynaklarını da yöneten Gürbüz, tüm alanlara para transferi gerçekleştirmekteydi.