MSB'den kimyasal saldırı konusuyla ilgili açıklama

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı’ndan PKK'ye karşı operasyonlarda “kimyasal silah kullanıldığı” iddialarına ilişkin açıklama yaptı.

MSB'den kimyasal saldırı konusuyla ilgili açıklama

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı’ndan PKK'ye karşı operasyonlarda “kimyasal silah kullanıldığı” iddialarına ilişkin açıklama yaptı. MSB açıklamasında, "Bu tür mühimmat TSK envanterinde bulunmamaktadır." ifadeleri kullanıldı.

PKK Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde 2021 Şubat ayında Gare’den başlayarak Zap, Avaşin ve Metîna’ya kadar uzanan bölgelerde düzenlediği operasyonlarda “uluslararası düzeyde yasaklanmış bombalar ve zehirli gazlar üreten kimyasal silahlar” kullandığı şeklinde bir açıklama yaptı.

Açıklamada, son iki ay içerisinde Metina, Zap ve Avaşin bölgesinde 17 örgüt üyesinin “kimyasal saldırı” sonucu hayatını kaybettiği duyurmuş ve kimlik bilgileri kamuoyu ile paylaşılmıştı.

HDP’nin bu iddiaların araştırılması ile ilgili çağrısının ardından Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, katıldığı bir televizyon programında TSK’yı “kimyasal silah” kullanmakla suçladı. 

Fincancı, "Daha önce de incelemiştim. Sinir sistemini doğrudan tutan toksik gazlardan birisi kullanılmış durumda. Çok çeşitli kimyasal silahlar var. Her ne kadar kullanılması yasak olsa da ne yazık ki çatışmalarda kullanıldığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı'ndan konuya ilişkin bir açıklama yapıldı.

Açıklamada “Daha önce defalarca açıklandığı gibi Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından uluslararası hukuk ve anlaşmalarca yasaklanmış mühimmat kullanılmamaktadır. Bu tür mühimmat Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunmamaktadır" ifadelerine yer verildi