‘Müslüman yapıldıkları’ videolar yayınlanmıştı: Silah zoruyla Müslüman oldular

Efrin’de Ezidi 2 Kürt’ün silahlı gruplara yakın bir imam tarafından “Müslüman yapıldığı” videolar yayınlanmıştı. İnsan hakları örgütleri, Ezidi Kürtlerin zorla Müslüman yapıldıklarını belirtiyor.

‘Müslüman yapıldıkları’ videolar yayınlanmıştı: Silah zoruyla Müslüman oldular

Silahlı gruplara yakın olan Şêx Ahmed Abdülkerim Zeyuk adlı bir imamın Şêxo Arif ve Haydar Arif adlı Ezidi kardeşleri “Müslüman yaptığı” videolar 2 gündür sosyal mecralarda paylaşılıyor.

Videolarda ithal bir Arap olan Şêx Ahmed Abdülkerim Zeyuk’un Ezidi 2 kardeşin ortasında oturup onların Müslümanlığa geçtiklerini söylediği görülüyor.

Edinilen bilgilere göre, Müslümanlığa geçtikleri öne sürülen Şêxo Arif ve Haydar Arif, Efrin’in Qîbarê kentinde yaşıyor.

Rûdaw’a konuşan Ezidi aktivist Abid Îso, 2 kardeşin silah zoruyla Müslüman yapıldığını aktardı.

Söz konusu videonun zorla çekildiğini ifade eden Îso, “Video onların isteğiyle çekilmedi, baskı ve zulüm altında çekildi. Türkiye ve silahlı güçleri, Efrin’e girdikleri günden bu yana Ezidileri yok etmek istiyor fakat Ezidiler daima topraklarında kalacak” dedi.

Ayrıca, başta Şadêrê köyü olmak üzere Efrin’de yaşayan birçok Ezidi’nin tehdit edilerek dinlerini değiştirmeye zorlandıkları belirtiliyor.

Türkiye ve ona bağlı silahlı grupların kontrolüne girmeden önce Efrin’de yaklaşık 35 bin Ezidi Kürt yaşıyordu fakat bu sayı şimdilerde binin altına düşmüş durumda.

Ezidilerin kutsal mekanları silahlı gruplarca yıkılıp talan ediliyor ve Efrin’de Ezidi Kürtlere ait mezarlıklar da bu gruplarca tahrip ediliyor.