Neçirvan Barzani: 'Kürdistan Bölgesi sorumluluklarını yerine getirmeye hazır'

Neçirvan Barzani: 'Kürdistan Bölgesi sorumluluklarını yerine getirmeye hazır'

Başkan Neçirvan Barzani, BM Özel Danışmanı Khan’la yaptığı görüşmede, IŞİD’in insanlığa karşı işlediği suçlar karşısında cezalandırılması gerektiğini belirterek, Kürdistan Bölgesi’nin sorumluluklarını yerine getirdiğini söyledi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde kurulan ve IŞİD’in katliamlarını araştırmakla görevlendirilen ekibin başkanı Kerim Esad Ahmet Kan’la bir araya geldi.

Söz konusu görüşmede, BM ekibinin araştırmalarındaki son gelişmeler ile yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgınının yayılmasının bölgede oluşturacağı risk ele alındı.

İki isim, Kürdistan Bölgesi ve Irak’la koordineli çalışmanın önemini dile getirdi.

Öte yandan savaş ve çatışmalardan etkilenen alanların yeniden inşasının ele alındığı görüşmede, mültecilerin geri dönüşü, IŞİD mensuplarının mahkemelerce cezalandırılması da tartışıldı.

Neçirvan Barzani, görüşmede, Kürdistan Bölgesi’nin sorumluluklarını yerine getirmeye hazır olduğunu belirterek, Iraklı yetkililerin programa uyması gerektiğinin altını çizdi.

İkili görüşmede, suçluların soruşturulmasının doğru yönetilmesi için mevzuatın yürürlüğe girmesi, entegrasyonun arttırılması, suçların tekrar edilmesinin önlenmesi için eğitime önem verilmesi, suç belgelerinin toplanması, hakimlerin uluslararası standartlara uygun olarak çalışması ele alınan diğer konulardı.

BM Özel Danışmanı Khan, Neçirvan Barzani’ye teşekkür ederek, Kürdistan Bölgesi’nin görev ve sorumluluklarını yerine getirdiğini belirterek, işbirliği vurgusu yaptı.