Neçirvan Barzani: Kürdistan Ortadoğu’da barış, istikrar ve ortak yaşamın beşiğidir

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, “Kürdistan, sorunlarla dolu Ortadoğu’da barış, istikrar ve ortak yaşamın beşiğidir ve öyle de kalacaktır” dedi.

Neçirvan Barzani: Kürdistan Ortadoğu’da barış, istikrar ve ortak yaşamın beşiğidir

Neçirvan Barzani, Amerikan Yale Üniversitesi tarafından online olarak düzenlenen “Ortadoğu’da Kürtler” Konferansında konuştu.

Barzani, “Bütün ortaklarımızla birlikte hem kendimize yardımcı olmak hem de ihityacı olanlara yardımcı olmak için iki taraflı faydalı ilişkiler istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Nisan ayının ABD ve Kürt ilişkilerinde tarihi bir öneminin olduğunu belirten Başkan Barzani, “ABD’den bizim yerimize savaşmasını istemiyoruz ancak IŞİD’in tamamen yenilgiye uğratıldığından emin olmak için bizimle birlikte Irak’ta aktif bir şekilde kalmasını istiyoruz” diye konuştu.

Nisan ayının tarihi 688 sayılı Birleşmiş Milletler kararının 30’uncu yıl dönümü olduğunu kaydeden Barzani, sözlerine şunları ekledi:

“ABD, Fransa, İngiltere ve diğer ortaklarla birlikte Irak Kürdistanı’nı korudu. Operasyon ile Türkiye ve İran sınırlarındaki dağlık alanda kalan 1 milyondan fazla insanımız için güvenli bir bölge oluşturuldu. Birçok çocuk ve yaşlı kurtarılmadan önce açlık ve zorluklar nedeniyle hayatını kaybetti.

Kürdistan’da uçuşa yasak bölge ilan edilmesi Kürdistan Bölgesi kurumları ve alt yapısı için önemliydi. İstikrarlı, huzurlu ve hoşgörülü bir Kürdistan Bölgesi’nin kurulması ABD, Fransa, İngiltere ve diğer ortakların müdahelesi sonucunda gerçekleşti.

Kürdistan, sorunlarla dolu Ortadoğu’da barış, istikrar ve ortak yaşamın beşiğidir ve öyle de kalacaktır. Bütün ortaklarımızla birlikte hem kendimize yardımcı olmak hem de ihityacı olanlara yardımcı olmak için iki taraflı faydalı ilişkiler istiyoruz.

Kürdistan Bölgesi’nde farklı din ve inançlardan 2 milyona yakın göçzede bulunuyor. Kürdistan halkı sizin değerleri kendi değerleri olarak görüyor. Yaşam ve özgürlüğü savunmak için saldırgan taraflara karşı kanımızı döktük.

Biden yönetiminin dünya sorunlarına yeniden müdahil olmasını memnuniyetle karşılıyoruz.

ABD’den bizim yerimize savaşmasını istemiyoruz ancak IŞİD’in tamamen yenilgiye uğratıldığından emin olmak için bizimle birlikte Irak’ta aktif bir şekilde kalmasını istiyoruz. Bu amaca ulaşmak ve başarılı olmak için ABD ve Uluslararası Koalisyon’un kahraman Peşmerge ve Irak güvenlik güçlerine yardımcı olmaya bağlı kalması gerekiyor.

30 yıl önceki uçuşa yasak bölge ilanı sayesinde ABD ve dünyanın bir ortağı olan Irak’ta barış ve huzurlu bir Kürdistan’ın temeli atıldı.

Sizin yardımınızla Kürdistan Bölgesi’ni Ortadoğu’da başarı hikayesi yapabildik.

ABD’li dostlarım:

Dostluk ve ortaklığımız 1991 yılında Kürdistan Bölgesi dağlarında başladı.

Birlikte ortak değerlerimizde ısrarcı olalım. Birlikte huzurlu, adil ve özgür bir dünyanın kuruluşu için mücadele edelim.”

Dört bölüm şeklinde düzenlencek konferans 4 Mayıs’a kadar her Salı günü gerçekleştirilecek.