NYT: Irak’ta siyasal siteminin sonu geldi... Irak üçe bölünecek!

ABD’de yayım yapan New York Times Gazetesi’nde yayımlanan bir raporda, Irak’ta şu an yaşanan tehlikelerin perde arkası aralanarak: “Irak parçalanmaya doğru gidiyor, siyasal ve iktidar sistemi felç olmuş durumda” denildi.

NYT: Irak’ta siyasal siteminin sonu geldi... Irak üçe bölünecek!

Raporda şu ayrıntılar dikkat çekiyor: “Irak siyasal siteminin sonu geldi. Irak artık siyasal ve güvenlik açısından felç olmuş durumda. Ülkede adalet ve yargı artık bağımsız değil, kontrol altında.”

Irak’ın 2 ayrı cepheye bölündüğüne vurgu yapılan raporun devamında şunlar dile getiriliyor: “Irak 2 cephe olmuş vaziyette. Birinci cephe Irak’ı İranlaştırmak istiyor, diğer cephede bunun karşısında duruyor. Bu durum Irak’ın daha büyük felaketlerle karşı karşıya kalmasına, hatta bir iç savaş yaşanması tehlikesine kadar da gidebilecek potansiyelde.”

Raporunda araştırmacı, uzman ve yetkili kişilerin görüşlerine de yer veren New York Times Gazetesi ilerleyen bölümlerde şunları paylaşıyor: “Seçimleri tekrarlamak, anayasayı yenilemek veya seçim yasasını değiştirmek çözüm olmayacak. Çünkü bu gidişatı durdurmak çok zor ve bir iç savaş çıkartılması da emrivaki olarak gerçekleşebilir.”

Raporun sonunda Kürtler ve Kürdistan Bölgesi’ne yer verilerek: “Kürdistan Bölgesi’de Suni Araplarda durumdan çok tedirginler ve büyük çoğunluğu Irak’ın 3’e bölünmesinden, yani Kürt, Suni ve Şii Araplar’ın ayrılmasından yana. Zaten tek çözüm yolu da bu. ABD’nin Irak siyaseti 2003’ten bu yana hep yenilgi üstüne yenilgi alıyor. ABD, Irak’ın tek parça, demokratik ve modern bir ülke olmasında ısrar ediyordu ama bunu başaramadı. Bu nedenle en mantıklı ve doğru çözüm; Irak’ın bölünmesidir.”