'Öcalan’ı İmralı’da karşılayan kadın yetkili vaatlerde bulundu'

PKK yöneticilerinden Sabri Ok, Abdullah Öcalan’ı İmralı’da karşılayan Avrupalı kadın yetkilinin kendisine, “burada tutulacağını, durumunın takip edileceğini ve zaman zaman görüşme yapılabileceğini” belirttiğini söyledi.

'Öcalan’ı İmralı’da karşılayan kadın yetkili vaatlerde bulundu'

İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırılan PKK lideri Abdullah Öcalan uzun süredir avukatları ve ailesi ile görüşemiyor.

Konu hakkında PKK’ye yakın haber sitelerine konuşan KCK Yürütme Konseyi Üyesi Sabri Ok, Öcalan’ın 23 yıldır İmralı’da bulunduğuna dikkat çekti.

İmralı’daki sistemin “özel bir sistem” olduğunu savunan Ok, “Bugüne kadar hiçbir ulusal ve uluslararası kural, hukuk, ahlaki ölçü tanımadan fiziki ve psikolojik baskı dahil ne öngördülerse her şeyi yaptılar. Bazen savunmalarını hazırlarken kağıt, kalem vermediler. Bazen yemek, havalandırma ve yaşam koşullarını daraltarak fiziki baskı dahi uyguladılar. Aile, avukat ve dışarıyla her türlü ilişki ve görüşmeyi her zaman ve sürekli yasaklayan, bu konularda ciddi sorunlar çıkartan bir politika izlediler” dedi.

Son sekiz aydır ne Öcalan’dan ne de İmralı’da bulunan diğer üç tukludan haber alınamadığını dile getiren Ok, bu durumdan ABD ve Avrupa Birliği’nin de sorumlu olduğunu öne sürdü.

Ok, “Rêber Apo İmralı’ya ilk getirildiğinde kendisini karşılayanlardan birisi de Avrupa Konseyi adına hazır bulunan bir kadındı. Bu kadın Rêber Apo’ya kendine olan güvenle burada tutulacağını, durumun takip edileceğini, zaman zaman görüşmelerin yapılabileceğini belirtmişti. Avrupalı kadın komploda yer almanın rahatlığıyla konuşmuştu. Zaten komplonun planlayıcısı ve uygulayıcısı da ABD ve Avrupa’ydı.” ifadelerini kullandı.

Öcalan da açıklamıştı

Abdullah Öcalan, 2014 yılında toplatıldığı için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğu, “Kürt Sorunu ve Demokratik Ulus Çözümü” adlı kitabında, İmralı’ya getirildiğinde kendisini karşılayanlar hakkında bilgi vermişti.

Öcalan, İmralı Adası’na getirildiğinde kendisini dönemin ABD Başkanı Clinton’un özel danışmanı General Galtieri, AB’nin siyasi komiserliği adına bir kadın ve MHP eski milletvekili ve emekli general Engin Alan’ın karşıladığını yazmıştı.

Öcalan’a 6 ay avukat ve 3 ay aile görüş yasağı

Abdullah Öcalan’ın avukatlığını yapan Asrın Hukuk Bürosu avukatları, geçtiğimiz gün Öcalan ile tutuklular Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş ile görüşmek için 22 Kasım’da Bursa İnfaz Hakimliği'ne yaptıkları başvurunun reddedildiğini açıklamıştı.

Uzun bir süredir müvekilleri ile görüşemeyen avukatlar, Öcalan ve diğer tutuklulara 6 aylık avukat ve 3 aylık aile görüş yasağı verildiğini açıklamıştı.

HDP Urfa Milletvekili ve Öcalan’ın yeğeni Ömer Öcalan, Adalet Bakanlığı’nın hesabını ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ü etiketleyerek, “Kuşkularımız artıyor. Yetkililer ne yapmaya çalışıyor. Yaşananlar görüş yasağı ile açıklanacak durum değil” karara tepki göstermişti.

Ancak konuya ilişkin ne Adalet Bakanlığı’ndan ne de Bakan Abdulhamit Gül’den herhangi bir açıklama yapılmadı.

Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu kararı

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 30 Kasım-2 Aralık tarihlerinde yaptığı toplantıda Abdullah Öcalan için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) “umut hakkı” kararı ile ilgili Türkiye’den ne tür adımlar atıldığı konusunda bilgi istemişti.

Avrupa Konseyi’nin Abdullah Öcalan’a ilişkin verdiği kararın ardından açıklama yapan Asrın Hukuk Bürosu ise, yasal düzenlemeler yapılarak kararın uygulanmasını istemişti./ Rudaw