OHAL kalktı Kürtçe kurs sayısı arttı

Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği’nin (DİSA-DER) açtığı Kürtçe, İngilizce ve Farsça kurslara yoğun bir ilgi gösteriliyor.

OHAL kalktı Kürtçe kurs sayısı arttı

 Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği’nin (DİSA-DER) açtığı Kürtçe, İngilizce ve Farsça kurslara yoğun bir ilgi gösteriliyor.

Çözüm süreci döneminde Kurdi-Der, Ehmedê Xanî Derneği, Kusi-Kurd ve İstanbul Kürt Enstitüsü gibi kurumlar Kürtçe kurslar veriyordu. Ancak 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde Kürtçe kurs veren kurumlar ya kapatıldı ya da kursları sonlandırdılar.

Türkiye ve Kürt illerinde OHAL’in kaldırılmasının ardından Kürtçe kurslar tekrar açılmaya başlandı. Ankara’da Özgürlük Yolu Vakfı (Weqfa Rêya Azadî), Van’da Disa-Der ve Urfa’da Ehmedê Xanî Derneği önümüzdeki dönemde Kürtçe kurslar açacak.

Rûdaw’a konuşan Disa-Der Eşbaşkanı Salih Sertkal, “Maalesef Türkiye’de Kürtçe için devlet bir çaba göstermiyor. Bu eksikliğe karşı özellikle Kurdi-Der adı altında Kürtçe çalışmalar yürütülüyordu. Maalesef  OHAL döneminde diğer kurumlar gibi Kurdi-Der de kapatıldı. Şu anda bu boşluğu doldurmaya çalışıyoruz” dedi.

Sertkal, Van’da bir kaç gönüldaş olarak Kürtçeyi geliştirmek için Disa-Der’i kurduklarını söyledi.

2 ay içinde 4 sınıf açtıklarını belirten Sertkal, açtığı kurslara 100 kişinin devam ettiğini ifade etti.

Ehmedê Xanî Derneği de Kürtçe kursları açıyor

Urfa Ehmedê Xanî Derneği Başkanı Aziz Baydilli, “OHAL çalışmalarımızı etkiledi. 2-3 yıldır kurslarımızı durdurduk. Bu yıl yeniden Kürtçe kurslarımızı açacağız. Kürtçe konusunda başarılı öğretmenlerimiz var. Açacağımız kurslara çözüm sürecinde olduğu gibi rağbetin olmasını umut ediyorum” diye konuştu.