Paris saldırganından itiraf: Kürtleri bilerek hedef aldım

Paris'teki Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne ateş açarak üç kişiyi öldüren 69 yaşındaki saldırganın, sorgusunda “ırkçı olduğunu söylediği” öne sürüldü.

Paris saldırganından itiraf: Kürtleri bilerek hedef aldım

AFP’nin soruşturmaya yakın bir kaynağa dayandırdığı habere göre saldırgan beyaz bir Fransız.

AFP’ye konuşan kaynak, saldırganın taşıdığı "evrak çantası" içinde, içinde "iki veya üç dolu şarjör, bir kutu 45 mm kalibreli fişek ve içinde en az 25 mermi bulundu.

Haberde William M.'nin saldırıda ABD yapımı yarı otomatik Colt 1911 tabancası kullandığı ve üzerinde iki ya da üç adet dolu şarjör ve en az 25 adet mermi bulunduğunu belirtildi.

Fransız medyasında adı William M. olarak geçen saldırgan, bu ayın başlarında kefaletle serbest bırakılan ve silahlı suç geçmişi olan bir “silah tutkunu”.

France Info'nun aktardığına göre, zanlı kendisini gözaltına alan polis memuruna ırkçı olduğunu söyledi ve Kürtleri bilerek hedef aldığını itiraf etti.

Emekli tren makinisti olan William M, 2016 yılında Paris'in çok kültürlü Seine-Saint-Denis banliyösünde bir mahkeme tarafından silahlı şiddetten mahkum edilmiş, ancak temyize gitmişti.

Bir yıl sonra, yasadışı bir şekilde ateşli silah bulundurmaktan mahkum edildi.

Geçen yıl, Paris'in doğusundaki bir parkta göçmenleri bıçakladığı ve çadırlarını kılıçla parçaladığı için ırkçı şiddetle suçlandı.

M6 televizyon kanalına konuşan babasının, "O bir deli, o bir aptal" dediği aktarıldı.

Ne olmuştu?

Paris'in 10'uncu bölgesindeki Enghien sokağında bulunan Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ne 23 Aralık Cuma günü silahlı saldırı gerçekleşti.

Saldırıda Emine Kara, Abdurrahman Kızıl ve Kürt sanatçı Mîr Perwer hayatını kaybederken 3 kişi de yaralandı. Saldırgan kültür merkezinden çıktıktan sonra Kürtlere ait Awesta isimli bir restorana ve bir berber salonuna saldırmış, şarjör değiştirmeye çalışırken kuaför salonunda çalışanlar tarafından etkisiz hale getirilmişti.